Майстор на завещание не успя да отмъкне 25 000 лв.

Банка спряла мъжа да източи парите на брат си

Мъж състави фалишиво завещание от името на брат си, опита да изтегли над 25 000 лв. от банковата сметка след смъртта му, но не успя. Майсторът на завещание С.В. родом от град Каспичан, е получил 1000 лв. административна санкция от Районния съд в Шумен. Спасява го чистото му съдебно минало, висшето образование, признаването на вина и фактът, че е безработен.

От съдебното решение става ясно, че не е успял да източи парите, само благодарение на банковия офис на "Експресбанк" в столицата, където представил нотариално заверено копие на завещанието и протокола за обявяването му, но служителите се усъмнили и алармирали прокуратурата.

Сагата започнала през 2016 г. - С.В., който по това време живеел в София, знаел, че брат му Д.В. от Варна притежава недвижими имоти и значителни спестявания. Със съпругата му нямали деца и С.В., като бъдещ наследник, решил да получи повече от реално полагащото му се по закон.

Написал и подписал саморъчно от името на брат си завещание с дата 25 юни 2016 г. Поставил го в плик и пак сам написал на него "Завещание". Вътре си бил самозавещал 25 000 лв. и 500 долара.

Д.В починал на 2 януари 2018 г. и през декември фалшификаторът отишъл при нотарус в Шумен, който изобщо не се усъмнил в завещанието-менте и направил всичко, за да го валидизира. В първите дни на 2019 г. фалшификаторът цъфнал в банковия офис в София и поискал да изтегли парите, но получил отказ. По-късно изтеглил действително полагащите му се 4 806 лв., 124 евро и 40 долара от друг банков клон.

Експертиза, назначена по делото е установила безспорно, че почеркът навсякъде е на фалшификатора. Извършителят е признал вина и фактически не е успял да нанесе никаква щета. Решението може да се обжалва пред Окръжния съд в Шумен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право