Майстор от Габрово представи България на срещата на световните столици на ножарството

Майстор от Габрово представи България на срещата на световните столици на ножарството, част от която е големия фестивал Coutellia във френския град Тиер. Повече от 200 производители показаха своя продукция, която по мнението на специалисти е с много високо качество и има както битова, така и колекционерска стойност.

Андрей Андреев е ножар в Етнографски музей на открито „Етър”.

"Той привлече вниманието на десетките хиляди посетители с традиционни за региона ножове. На щанда си Андрей Андреев показа различни видове овчарски ножове, популярния „войнишки нож”, нетрадиционните за западната публика тип „сойка”. Габровецът получи признанието на организаторите и се очаква към него да бъде отправена персонална покана за следващи участия", съобщиха от ЕМО "Етър".

Ножари от цяла Европа, САЩ, Канада, Южна Америка и Япония традиционно вземат участие във фестивала в град Тиер. Особено сериозно е присъствието на Русия. По време на срещата на световните столици на ножарството се извършва важна обмяна на идеи за популяризиране, съхраняване и осъвременяване на наследството, свързано с ножарския занаят.

Габровската делегация е била запозната с дейността на ножарски фирми и институции от френския град Тиер.

"Имахме възможност да разберем как във Франция запазват стари фабрични сгради, в които вече не се извършва производствена дейност. Покривите се реновират, а помещенията се оставят в автентичния им вид. Паяжините, маслото по машините и дори счупените стъкла не навяват асоциации за запуснатост, а при добра аранжировка и подходящо осветление са чудесни арт-зони, в които могат да се водят неформални разговори и да се изявяват таланти", споделиха етнографи.

Те информираха още, че едно от изискванията на организаторите на форума било участниците да дарят свои изделия.

"Ножовете на Андрей Андреев бяха показани в изложба, представена на изложението от 17 до 20 май. От специална презентация посетителите можеха да разберат повече за българската община Габрово, която е част от мрежата творчески градове на ЮНЕСКО", изтъкват от ЕМО "Етър".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл