Майцеубиец получи по-лека присъда след близо 21 г. зад решетките

Мъж, който преди 21 г. умишлено и с особена жестокост е убил собствената си майка, за да прикрие друго престъпление, получи намаление на доживотната присъда с 30 г. затвор. Определението на Варненския окръжен съд бе потвърдено от апелативните магистрати.

Кирил Ангелов вече е излежал 20 г. и 9 месеца и по закон наказанието му може да бъде редуцирано. През 1998 г. той бил осъден на разстрел, но година по-късно на втора инстанция животът му бил спасен с доживотна присъда при специален режим. След 10 години сам в килия Ангелов бил преместен в общите части на затвора.

Рискът за рецидив при него е намалял до долната граница на средното ниво, посочват експертите, направили комплексна оценка на убиеца. Зад решетките Ангелов участвал в групови дейности с религиозна насоченост, стараел се да пази добро поведение, станал възприемчив и самокритичен. От 2009 г. той няма наказания, 19 пъти е бил награждаван, а от 6 г. работи като строител. Затова и затворническата администрация го подкрепила в молбата за замяна на доживотното наказание

Фактът, че Ангелов ще има право на условно предсрочно освобождаване е въпрос на нова, бъдеща преценка на риска, считат апелативните съдии. Определението им е окончателно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право