"Макбет" от Алесандро Серра в Младежки театър "Николай Бинев"

На 2 юни, неделя, в Младежки театър "Николай Бинев" от 19 часа ще можем да се насладим на необичаен и оригинален сценичен прочит на класическата трагедия от Уилям Шекспир "Макбет", организирано от Световен театър в София, а събитието ще бъде част от календара на културните събития на Столична община за 2019. Спектакълът на Алесандро Серра пренася действието от шотландското кралство сред карнавалната култура и ритуалите на населението от италианския остров Сардиния.

Вярно на духа на елизабетинския театър, всички роли в представлението са поверени на мъже. Оригиналният текст е преведен на сардински диалект, който звучи като музика и звук, идващ сякаш от други времена и от дълбините на човешкия опит. С изключителна прецизност той работи с въздействащата сила на жеста, образа, гласа, към които прибавя и звуци от природните стихии, опитомени от човека.

Режисурата, сценичната среда, осветлението и костюмите са по заслуги на Алесандро Серра, а участие ще вземат Фулвио Аколи, Андреа Бартоломео, Леонардо Капуано, Андреа Карони, Джовани Карони, Маурицио Джордо, Стефано Мереу, Феличе Монтервино.

Спектакълът получава много висока оценка от страна на публиката и критиката в Италия. Отличен е с престижната награда "Юбю" 2017 за най-добро представление и Наградата на Асоциацията на италианските театрални критици. Представя успешно на различни международни форуми, като на фестивала "МЕСС" в Босна и Херцеговина печели Златен лавров венец за режисура.

Гостуването на спектакъла "Макбет" се осъществява с подкрепата на Италианския културен институт в София и ще бъде със субтитри на български и английски език.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура