Македония - малка гара

Коридор №8 е една трагична приказка

Връзката Кюстендил-Куманово е стратегически важна

Без коридор №8 Македония остава една малка гара по магистралата Гърция-Сърбия и затова изграждането му е от стратегическо значение. Тук не става въпрос само за българо-македонските и македонско-албанските отношения. От чисто егоистичен, национален интерес за Македония е изграждането на този коридор. Той трябва да бъде основен приоритет. Като страна на кръстопът, вярно е, че всички балкански държави се определят като държави на кръстопът между Изтока и Запада, между Европа и Азия, но Македония единствено е на истински геостратегически кръстопът.

През нея минават двете основни магистрали - Виа Егнация и Виа Милитарис. Ние сме в буквалния смисъл на думата страна на кръстопът. Македония може да бъде стабилна и балансирана само и единствено ако и в четирите посоки функционира по един балансиран и равноправен начин. Тогава тя няма да бъде застрашавана. Само така тя ще живее добре.

В противен случай, когато само едно от тези направления действа по политически причини, а това у нас е така точно по политически причини още от времето на бивша Югославия, и има форсиране само в едната посока Сърбия-Гърция, тогава страната ни губи от стойността си и на практика е значително по-нестабилна. Така тя не може да изпълнява своята роля на страна-кръстопът. В този смисъл, нашето значение и сила в региона е, ако при нас се действа и в четирите посоки. От стратегическа и технологична гледна точка Коридорът Изток-Запад е много далеч от направлението Север-Юг. И това е голям стратегически проблем.

Имаме едно малко подобрение по пътя през Щип за България, но това е много далеч от необходимото. Длъжни сме да изградим връзката през Куманово (Кюстендил, б.р.) на необходимото ниво и с необходимия стандарт.

Аз лично много натискам това да бъде сред приоритетите на македонската страна и това истински да бъде реализирано. След това да настъпи всекидневно сътрудничество.

* От Агенция БГНЕС, със съкращения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения