Македония не признава Гоце Делчев за българин

Учебниците им по история нямало да се променят

Спогодба по този въпрос няма да има, заявиха историци от западната ни съседка

В македонските учебници Гоце Делчев ще остане македонски революционер и по никакъв начин той няма да бъде признат за българин. Това заяви Драги Георгиев, директор на Института за национална история и ръководител на македонския екип в комисията по исторически и образователни въпроси, създаден по силата на Договора за добросъседство. Ако българската страна настоява да се напише, че Гоце Делчев е български революционер, то споразумение по този въпрос няма да има, посочи Георгиев в неделя, цитиран медиите в западната ни съседка.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на външните работи Екатерина Захариева са категорични, че Македония трябва да признае Гоце Делчев за българин. Преди дни те заявиха, че ако това не се случи, страната ни ще възпрепятства членството на Македония в Европейския съюз.

Историчката Наташа Котлар, която е колежка на Драги Георгиев и е от македонския институт за национална политика, също се включи задочно в дебата за големия революционер, заявявайки, че е македонец. Тя си позволи дори да напише: “Бoрaниja, кoмпири, зелкa имa мнoгу нa пaзaрoт, зa oвие зеленчуци пaзaрете се кoлку штo сaкaте…!” (б.р. - Бораня, шампанско, зеле, има много на пазара, за тези зеленчуци се пазарете колкото искате...!).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България