Македония очаква зелена светлина за преговорите с НАТО тази седмица

Македония очаква да получи одобрение за започване на преговори за членство в НАТО тази седмица, заяви външният министър Никола Димитров пред Ройтерс в кулоарите на срещата на високо равнище в Западните Балкани в Лондон. Срещата на НАТО на върха започва в Брюксел в сряда.

"Имаме големи надежди и мисля, че всичко е в процес на подготовка и това трябва да се случи тази седмица. Трябва да сме готови да започнем преговори за присъединяване", каза Димитров.

"Финализирането на нашата част от сделката ще бъде успоредно с процеса за (присъединяване към) НАТО", добави македонският министър.

Запитан дали има някакви опасения, че Русия може да се опита да спъне асоциирането на страната му в Алианса, поради собствените притеснения за навлизането му в традиционната й сфера на влияние, Никола Димитров каза: "Но без въпроса за името, щяхме да бъдем член от 2008 г."

"Затова твърдо вярваме, че това не е против която и да е друга държава и ще има много успокояващо влияние върху стабилността на региона. Но, разбира се, докато се случи това, ще се притесняваме за всяка пречка, която може да се появи", добави министърът

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа