Македония прие конституционните промени

С 81 гласа депутатите гласуваха за името Северна Македония

С 81 гласа "за", нито един "против" и "въздържал се" бяха приети измененията на конституцията на Република Македония,  произлизащи от Преспанския договор с Гърция, предава "Макфакс".

Изменение 33 гласи следното: В Конституцията думите "Република Македония" се заменят с думите "Република Северна Македония", а думата "Македония" се заменя с думите "Северна Македония", с изключение на член 36 от Конституцията на Република Македония.

Изменение 34 гласи : Думите "живеещи в нейните граници" се заменят с "като гражданите, които живеят в неговите граници, гражданите на Република Македония, македонския народ и част от албанския народ, турския народ, влашкия народ, сръбския народ, ромския народ , бошняшкия народ и другите народи ".

Изменение 35 гласи: С думите "Републиката зачита суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на съседните страни" се допълва член 3 от конституцията на Република Македония.

Изменение 36 гласи следното: "Република защитава, гарантира и подхранва особеностите, историческото и културното наследство на македонския народ";

-Република защитава правата и интересите на своите граждани, живеещи или пребиваващи в чужбина;

-Република се грижи за диаспората на македонския народ и другите общности и подхранва и насърчава връзките с родината;

-Република няма да се намесва в суверенните права на други държави и във вътрешните им работи.

Обявеният днес нов текст променя третата позиция, която сега гласи: Република се грижи за диаспората на македонския народ и за част от албанския народ, турския народ, влашкия народ сръбския народ, ромския народ, босненския народ и други народи, и подхранва и насърчава връзките им с родината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа