Македонската църква се отказва от своята идентичност, според гръцки вестник

Снимка: Архив

Македонската църква призова Вселенската патриаршия да я приеме в лоното си в ход, който се смята за важен за продължаващите преговори между Скопие и Атина за името на бившата югославска република, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, като коментира, че изглежда МПЦ-ОА планира да се откаже от своята идентичност като църква на Македония.

Според съобщение Светият синод на Вселенската патриаршия обмисля искането на ръководството на църквата на Македония да бъде приета под името „Архиепископия на Охрид". Заявката идва с писмо от премиера на Македония Зоран Заев, адресирано до Вселенския патриарх Вартоломей, предстоятел на православните християни в света.

Този ход се смята за значителен, тъй като идва вследствие на реакциите на Вселенската патриаршия на молба от Македонската църква за присъединяване към Българската православна църква, която от своя страна подкрепи искането й. Този инцидент (определение на редакцията) доведе до силна реакция от страна на вселенския патриарх, която заяви, че „действието на църквата в България е грешно. Това усложнява нещата".

"Майката-църква на всички балкански народи е тази в Константинопол", категоричен бе Вартоломей.

Православната църква на Македония понастоящем е под юрисдикцията на църквата в Сърбия, но е част от Вселенската патриаршия до 30-те години на миналия век.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа