Македонският външен министър: Скопие спаси Шенген

Ако Република Македония не беше затворила границата с Гърция за мигранти, Шенген щеше да колабира. В същото време всяка една държава щеше да бъде принудена да въвежда граничен контрол, заяви пред германския вестник "Ди Велт" македонският министър на външните работи Никола Попоски, цитиран от БГНЕС.

Според него най-добре е било това да бъде извършено от някоя друга държава, но се е наложило това да бъде сторено от Македония. Попоски поиска и размяна на информация със страните от ЕС в борбата срещу тероризма.

"Голям недостатък е фактът, че не ни считат за равнопоставен партньор. А това е необходимо, за да се предотврати трафикът на терористи през бежанските маршрути. За да може да бъде предотвратено това нещо е необходимо да се увеличи размяната на информации със страните, които не са част от ЕС, но са част от бежанския маршрут", каза още ръководителят на македонската дипломация, "Македония затвори границата с Гърция, за да докаже, че е готова за присъединяване към ЕС, но до момента от Германия и ЕС не сме получили достатъчно помощ за охраната на границата ни. Ако сравним сумата, която получи Гърция и всичко, което бе направено за тази държава, нещата изглеждат несравними".

Съобщи още, че в "лошите дни в страната пристигат по няколкостотин мигранти".

"В повечето случаи ние спираме нелегалното преминаване на границата ни", каза още той пред германското издание.

Властите в Скопие затвориха т.нар. Балкански маршрут в началото на месец март тази година. През този път миналата година от Гърция организирано в Македония пристигнаха над 750 000 мигранти. Те бяха превозвани с автобуси и влакове до македонската граница.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа