Македонският парламент одобри правителството на Зоран Заев

Македонският парламент одобри правителството, предложено от лидера на Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев, слагайки край на продължилата шест месеца политическа криза. Депутатите одобриха новия кабинет с 62 на 44 гласа, предаде БНР.

Петима народни представители се въздържаха, а девет отсъстваха. 42-годишният Заев се закле като премиер веднага след вота. Така бе сложен край на продължилото 11 години управление на партия ВМРО-ДПМНЕ.

В първото си изявление като премиер Зоран Заев отхвърли критиките на опонентите си, че неговото обещание да подобри положението на етническите албанци може да подкопае суверенитета на Македония. Той обеща да се съсредоточи върху икономиката, да засили държавните институции и да ускори процеса на присъединяване към ЕС и НАТО.

Бизнесмен и бивш кмет на Струмица, Зоран Заев състави коалиция с две партии на етническите албанци, която контролира 62 от местата в 120-членния парламент. Съгласно коалиционното споразумение, девет от министерските кресла са заети от представители на етническите албанци.

Новият македонски министър на външните работи Никола Димитров пък заяви, че първите му визити в чужбина ще бъдат в съседните държави и по-специално в тези, с които отношенията в последно време са били обтегнати.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа