Македонски военни ще почиват в станциите на МО, наши - при съседите

Протокол за двустранно сътрудничество в сферата на военно-почивното дело между министерствата на отбраната на България и Македония бе подписан днес. Това стана след среща на заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков с държавния секретар в Министерството на отбраната на Северна Македония Драган Николич, съобщиха от МО.

Подписаният документ предполага използване на базите на Министерството на отбраната от военнослужещи и цивилни служители на Министерството на отбраната на Република Северна Македония и съответна възможност за почивка на български военнослужещи в Македония, посочват от ведомството.

По време на срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с военно-техническото сътрудничество, с взаимодействието за извършване на стратегически преглед на отбраната в Северна Македония. Отбелязано бе и доброто сътрудничество между видовете въоръжени сили на двете страни. Коментирана бе и възможността за създаване на двустранна комисия за обследване на военните паметници и гробища на територията на Република Северна Македония. От страна на българското Министерство на отбраната бе заявена и готовност за обучение на военни лекари от Северна Македония в рамките на курс във Военномедицинска академия.

На срещата днес присъстваха още Н. Пр. Марян Гьорчев, извънреден и пълномощен посланик на Република Северна Македония, началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната на Република България Илия Налбантов, както и представители на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България