Македонче стана християнче с още 11 деца в Голямата базилика

За шести път деца бяха кръстени масово от митрополит Йоан

Малката Нора на 1 г. и 3 месеца, половин македонче, с майка от Северна Македония и татко от България беше сред 12-те деца, които приеха християнството в Голямата базилика в Плиска на 1 май. Светото тайнство беше извършено от Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в съслужие с четирима свещеници, а денят е неслучайно избран срещу Борисовден, когато честваме успението на Св.Цар Борис I Покръстителя.

Снимки: Авторът

От 8-месечно бебе до 8-годишния Павел от Ветрино, Варненско, бяха тази година кръщелниците. Деца, родители и кръстници бяха дошли от всички краища на страната, но най-отдалеч беше Нора. Родителите й Милен и Кристина Александрови дошли за ритуала чак от Прага, където живеят и работят. "Решихме го спонтанно. Това е свято и важно място за българите. Като дете тук съм идвал многократно, но сега е още по-подредено и красиво", казва Милен, който е родом от близкия Каспичан. В Прага работи в IT-сектора, а съпругата му е стоматолог. Кръстница на Нора стана нейната леля Драгана под одобрителните погледи на още роднини от Северна Македония.

Другите кръщелници бяха Радостин, Виктор, Павел, Стефания, Никол, Борис, Пресиана, двама адаши Никола и още двама с името Александър. По-малкият Александър Николаев от Шумен в деня на кръщенето стана на 1 година.

"Имаме вече 12 нови членове на Светата Църква", оповести на финала на ритуала митрополит Йоан. Той напътства родителите не просто да приберат лъскавите кръщелни в красиви папки, а от този ден нататък да възпитават децата си в православната вяра. "Да станат достойни граждани, да бъдат добри християни, да си изберат кавото искат в живота - да учат, работят, да се трудят, но да бъдат вярващи, защото ако не бъдат, трудно ще се преборват с онея изпитания, които идват и неминуемо засягат човешкия живот", зарече ги владиката.

Всички деца получиха дарове християнска литература за деца, а кметицата на Каспичан Милена Недева подари на всяко сребърна Плисковска розета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони