Макрон: Брекзит без сделка би бил нещо, което Великобритания сама си е избрала

Френският президент Еманюел Макрон призова днес Великобритания да предложи план за излизане от безизходицата около Брекзита преди срещата на върха в Брюксел следващата седмица, иначе рискува да се устреми автоматично към хаотично напускане на Европейския съюз, предаде Ройтерс.

"Ако почти три години след референдума Великобритания не съумее да предложи решение, което се ползва с подкрепата на мнозинство, тя на практика сама ще избере напускане без сделка", каза Макрон преди днешната си среща в Париж с ирландския премиер Лио Варадкар.

Великобритания ще реши дали този алтернативен план ще предвижда предсрочни избори, референдум или митнически съюз, каза Макрон и добави: "Лондон е този, който ще каже това и трябва да го каже сега".

Европейските лидери трябва да бъдат отворени за всяко заслужаващо доверие предложение на британския премиер Тереза Мей за излизане от застоя на извънредната среща на върха следващата седмица, отбеляза Варадкар при пристигането си във френската столица за разговори с Макрон.

Все още има време министър-председателката да дойде на Европейския съвет с предложения - убедителни предложения, които ясно водят към успех, каза ирландският премиер.

"Трябва да сме отворени за всякакви предложения, които тя може да ни отправи", допълни той и констатира, че както изглежда, Великобритания се насочва към Брекзит без сделка.

"Наш приоритет трябва да бъде доброто функциониране на Европейския съюз и единния пазар. ЕС не може да бъде трайно заложник на политическата криза във Великобритания", заяви Макрон, след като посрещна Варадкар, с когото ще обсъдят евентуалните последици от Брекзит без сделка седмица преди ключовия Европейски съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа