Макрон: Европа трябва да стане по-силна и по-суверенна, за да предотврати затъването на света в хаос

Френският президент Еманюел Макрон каза днес в Берлин, че Европа трябва да стане по-силна и по-суверенна, за да предотврати затъването на света в хаос, предаде Франс прес.

„Европа и френско-германската двойка са длъжни да не оставят света да затъне в хаос и да го подкрепят по пътя към мира“, каза Макрон пред германския парламент. „Затова Европа трябва да бъде по-силна, по-суверенна“.

В речта си пред Бундестага Макрон посочи, че Европа е водила натиска към „зелена енергия“ и срещу климатичните промени и сега се стреми към многостранен подход в търговията, сигурността, миграцията и политиките за защита на околната среда

Френският президент призова за по-силно европейско единство и самоувереност, за да се посрещнат бъдещи предизвикателства.

Макрон каза, че Европа не трябва „да стане играчка на великите сили, а трябва да поеме по-големи отговорности за своята сигурност и отбрана и не трябва да приема подчинена роля в световната политика“.

По-рано през деня френският президент заедно с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер и германския канцлер Ангела Меркел участваха в церемония по полагане на венци в мемориала Нойе Вахе в Берлин, издигнат за жертвите на войните и диктатурата.

Преди това Макрон имаше среща с германски младежи, с които обсъди темата за мира. Той ги предупреди, че не трябва да се повтарят грешките от миналото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа