Макрон идва в България през август

Франция ни обеща помощ за влизане в еврозоната

Франция ще ни помогне за влизане в чакалнята на еврозоната и за Шенген. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с френския президент Еманюел Макрон в Елисейския дворец.

"Финансовият министър на Франция разговаря с Владислав Горанов конкретно по темата. На 23 юни ще бъдем при финансовия министър в Германия. По същите теми ще разговаряме с президента и с канцлера на Германия", каза Борисов пред журналисти. Премиерът е на посещение във Франция, откъдето директно пристигна в Германия.

"България има рядък шанс с предстоящото председателство на ЕС и с това, което сме постигнали като авторитет в Европа. Това ни позволява да атакуваме чакалнята на еврозоната, което ще доведе до намаляване на лихвите по кредитите и до гарантиране на инвестициите. Когато си извън еврозоната и чакалнята, няма на кого да се сърдиш, че тези, които са вътре, искат да си защитят валутата и да избегнат гръцкия сценарий", коментира премиерът.

След едночасовата среща на Борисов с Макрон стана ясно, че френският президент ще бъде на посещение у нас през август. Борисов разкри, че Макрон му казал: "Ако кажеш и утре идвам!"

"Преценихме, че август има какво да му покажем, а и ще може да види и границата, и морето, и красотите на България. Една френска поговорка казва: По-добре веднъж да видиш, отколкото 100 пъти да чуеш", коментира премиерът.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика