Макрон: Искам България да участва пълноценно в дискусиите за преначертаването на нова Европа

Искам България да участва пълноценно в дискусиите за преначертаването на нова Европа. Това каза президентът на Френската република Еманюел Макрон по време на пресконференцията след срещата му с българския държавен глава Румен Радев в двореца „Евксиноград“ във Варна.

„Говорихме за предстоящите теми, които са свързани с реформирането на ЕС“, каза Еманюел Макрон. Той заяви, че в тази връзка предстоят многобройни френски инициативи до края на тази година. „Имаме пълно съгласие по това, че България трябва да участва в тези инициативи“, коментира френският държавен глава.

macron-radev-433955-810x0Той посочи, че с българския президент Румен Радев са разгледали перспективите за присъединяване на Западните Балкани в ЕС. Макрон заяви, че споделя мнението на българския държавен глава по тази тема. „ЕС има нужда да засилим интеграцията си. Има нужда от едно сърце на Европа, което да върви по-бързо. Трябва да определим пътна карата, по която да се работи за по постигането на тази цел“, коментира президентът Макрон.

Той обърна внимание, че в момента се намират на не по- малко от 2 часа от Крим, и на почти същото разстояние от Турция. „Това ни дава да разберем в каква степен това място е в сърцето на действителните залози. Това доказва колко е необходимо засилването на отношенията между нашите две страни, колко осезаеми са връзките между нашите две страни“, каза Макрон. Френският президент благодари на Румен Радев за посрещането.

С Румен Радев имаме съвпадение по 3 основни теми – командироване на работници, отбрана и миграция, каза още президентът на Франция.

„Искам да ви кажа колко съм щастлив да бъда днес тук и да засвидетелствам приятелството, което съществува между двете страни. Преди 10 години последно е бил френски президент в България. Това посещение ще да даде възможност да засвидетелстваме жизнеността на нашата връзка. Отношенията ни в областта на индустрията, отбраната цифровизацията се задълбочават. Ние сме тук, за да насърчим това развитие. Нашето двустранно сътрудничество почива на добрите взаимоотношения, които съществуват между нашите администрации, експерти, които подготвят председателство“, заяви Макрон.

По думите му тези отношения почиват на рамката, която поставя ЕС. „Споменахме теми, които са в краткосрочен план и ако работим заедно, можем да постигнем напредък и да вървим към една закриляща Европа. Имаме съвпадение на мненията по 3 основни теми – реформата на директивата за командироването на работници и служители. Благодаря, че ясно се обявихте срещу социалния и данъчния дъмпинг“, добави френският президент.

„Благодаря ви за тези ясни думи във връзка със социална Европа. Втората тема е свързана с отбраната. Имаме воля да работим конкретно относно приобщаващото сътрудничество. Много говорихме по темата Европа на отбраната. Време е вече да предприемем действия. Третата тема, по която има истинско съгласие е свързана с миграцията и със засилването на контрола. В две отношения трябва да разгледаме тази тема. От една страна предстои разглеждане на европейската регламентация, свързана с тези теми“, посочи Макрон.

„След 2015 г. се взе решение тя да бъде подобрена в областите свързани с управление на границите, убежището и засилване на контрола. Вторият аспект е свързан с присъединяването на България към шенгенското пространство. Всички сме съгласни, че България е изпълнила изцяло критериите. Моето желание е да се преразгледат тези правила и България да участва в дискусията“, каза още Еманюел Макрон.

Полша днес не е страната, която очертава посоката, по която се развива Европа и която придава смисъл на този проект, коментира президентът на Френската република Еманюел Макрон.

„Полша, обратно, е страна която върви срещу европейските интереси. Неотдавна ЕК образува санкционно производство срещу Полша. Европа бе създадена, за да постигне сближаване на членовете си. Създаде се общ пазар, за да се подобри състоянието“, заяви Макрон. По думите му Полша се ползва от структурните фондове на Европа.

„Европа е пространство, което се създаде въз основа на ценности, а Полша го нарушава. С изявлението, което направи премиерът на Полша, се допусна нова грешка в стратегията на Полша. Полша изостава от Европа. Съжалявам за тази позиция. Мисля, че полският народ заслужава много повече. Мисля, че правителството може да убеди полския народ, че може да бъде по-добре заплащано. Така, както и президентът Радев, и аз споделям констатацията, че смисълът на историята е да подобрим условията на живот на нашите граждани и да постигнем сближаване“, подчерта Макрон.

„Аз не мисля, че позицията на министър-председателя на Полша по някакъв начин може да постави в опасност осъществяването на този проект. Реформата на директивата ще се постигне с квалифицирано мнозинство. Разговорите с президента Радев ми носят много доверие в тази насока. Не мисля, че мнението на полския министър-председател може да се отрази. Напротив, това ме убеждава колко е необходимо да помислим за реформата на Европа. Това са хората, които се опитват да разрушат ценностите на ЕС. Това ме убеждава още повече колко сила има в моя проект и възможност той да бъде защитен“, каза още Еманюел Макрон.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България