Макрон и Лавров обсъдиха конфликтите в Украйна и Сирия

Еманюел Макрон и външният му министър Жан-Ив Льо Дриан се срещнаха днес в Елисейския дворец с ръководителя на руската дипломация Сергей Лавров и началника на генералния щаб Валерий Герасимов. Четиримата обсъдиха конфликтите в Украйна и Сирия, съобщи френското президентство, цитирано от Франс прес.

Тази среща в необичаен формат, за която не бе съобщено предварително, се проведе няколко часа след като двамата руснаци се срещнаха с германския канцлер Ангела Меркел и външния министър Хайко Маас в Берлин.

Тя бе организирана по молба на руския президент Владимир Путин, който се чу в края на миналата седмица по телефона с Макрон, посочи Елисейският дворец.

Москва каза след срещата в Берлин, че една от засегнатите теми е била завръщането на сирийските бежанци, избягали към Ливан, Йордания, Турция и Германия.

Париж и Москва извършиха в нощта срещу събота съвместна хуманитарна операция в Сирия, доставяйки медикаменти и продукти от първа необходимост в бивш бунтовнически анклав, отвоюван от правителствените сили през април.

Лавров и Гермасимов правят обиколката си седмица след срещата на върха Тръмп - Путин, на която Москва предложи на американците да работят заедно по въпроса със сирийските бежанци и възстановяването на Сирия.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа