Макрон опитва да тушира протеста (обзор)

Няма да има увеличение на минималната работна заплата

Чужди лидери защитиха демонстрациите

Френският президент Еманюел Макрон проведе среща с профсъюзи и организации на работодатели в опит да тушира протеста на “жълтите жилетки” в Париж и в други градове, предаде Би Би Си. Разговорите дойдоха преди планираното му за тази вечер телевизионно обръщение, в което се очакваше той да обяви мерки в отговор на масовото обществено недоволство в първи публичен коментар за продължаващите от седмици антиправителствени демонстрации.

От 17 ноември Франция е в хватката изпълнени с насилие протести, които избухнаха след новината за предстоящо увеличение на екоданък върху горивата. Правителството впоследствие се отказа от тази стъпка, но не успя да успокои публичния гняв, който нанесе щети за милиони евро, засягайки най-тежко столицата.

Министърката на труда Мюриел Пенико уточни, че Макрон ще направи “незабавни и конкретни предложения” за кризата. Тя обаче отхвърли увеличаване на минималната работна заплата (почти 1500 евро в момента), което е ключово искане на протеста.

Междувременно чуждестранни лидери, сред които турският президент Реджеп Ердоган и италианският вицепремиер Матео Салвини наляха масло в огъня, като защитиха демонстрантите и разкритикуваха Макрон. Доналд Тръмп пък предложи на Франция отказ от Парижкото споразумение за климата и понижаване на данъците.

FRANCE: Government approval ratings

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа