Макрон: Планът за Брекзит на Тереза Мей ще разруши ЕС

Планът за Брекзит на британския премиер Тереза Мей ще разруши Европейския съюз, заяви френският президент Еманюел Макрон, пише The Times.

Макрон отхвърли призивите на Тереза Мeй за помощ, за да раздвижи разговорите за Брекзит, като вчера настоя, че единството на ЕС държи на тесни връзки с Великобритания.

"Франция иска да поддържа силни, специални отношения с Лондон, но не и ако цената е разпадането на Европейския съюз", каза той в годишната си реч посветена на външната политика. Решението на Великобритания да напусне ЕС е "суверенният избор, който трябва да спазваме, но това не може да бъде в ущърб на целостта на Европейския съюз", категоричен е държавният глава на Франция.

Макрон каза, че се надява до края на годината да бъде постигнато споразумение с Великобритания, но забележките му потвърждават, че Франция не приема схемата на британския премиер за безпроблемен поток от стоки между острова и континента и открита ирландска граница, докато в същото време Великобритания налага контрол върху движението на европейците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа