Макрон пред Путин: Дълбоко вярвам, че историята и съдбата на Русия са в Европа

Снимка: Архив

Френският президент Еманюел Макрон протегна ръка на Русия и каза, че иска да я "закрепи в Европа" въпреки настоящото напрежение между Москва и Запада по редица въпроси. Макрон заяви, че иска да обърне гръб на 25 години на "неразбирателства" между Европа и Русия, предаде Франс прес.

"Дълбоко вярвам, че историята и съдбата на Русия са в Европа", каза Макрон във втория ден на официалната си визита в Русия. Френският президент говори редом до руския си колега на трибуната на Санктпетербургския икономически форум, на който Франция бе почетен гост заедно с Япония.

Според Макрон се отваря "прозорец на възможности" за установяването на една "нова динамика" в отношенията между Москва, където Путин встъпи неотдавна в четвъртия си президентски мандат, и Европа, притисната от решението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли САЩ от иранската ядрена сделка.

По-резервиран от госта си, руският президент от своя страна каза, че атмосферата на срещата му с Макрон е била много открита. Двамата разговаряха три часа вчера в Константиновия дворец край Санкт Петербург. Според Елисейския дворец тези разговори са позволили да се постигне напредък по изключително сложните въпроси за иранската ядрена програма и Сирия, по които Москва и Париж виждат, че има интерес за по-тясно сътрудничество, припомня Франс прес.

"Франция е нашият отдавнашен, традиционен и надежден партньор. Тя винаги се е стремяла да защитава суверенитета си, което е залог за стабилност в отношенията", подчерта Путин. Но той не заяви открито желание за укрепване на отношенията със страните от ЕС.

Макрон от своя страна нарече диалога с Путин изключително директен и откровен. Той не скри, че задачата му ще е трудна да възстанови доверието между Москва и Западна Европа след "25 години на неразбиране".

Днес Макрон също отбеляза, че Русия и Франция, заедно с Китай и Япония имат общ интерес да се борят с тенденцията за "фрагментиране на света", предаде ТАСС. "Сега на международната "сцена се появяват нови тенденции. Сред тях е разпокъсването на света. Играейки си със страховете на хората, някои сили просто се възползват от тази тенденция, за да се появи по-голямо взаимно недоверие когато става въпрос за икономически растеж, за колективна сигурност", каза той и подчерта, че "всяко разпокъсване ще бъде инструмент на страха" и че Япония, Русия и Франция, както и Китай и всички "наши чужди партньори" имат общ интерес да реагират в този контекст.

В края на визитата си френският президент изрази надежда, че скоро ще се върне отново в Русия, но този път за да подкрепя френските национали по футбол на Мондиала, който започва на 14 юни и приключва на 15 юли, предаде Франс прес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия