Макрон призова за европейско единство в лицето на увеличаващата се икономическа мощ на Китай

Президентът на Франция Еманюел Макрон призова в сряда за европейско единство в лицето на увеличаващата се икономическа мощ на Китай, след като коронова държавното си посещение в Пекин с няколко бизнес сделки, предава АФП.

Макрон, който, според Франс прес, иска да стане водещият глас на Европейския съюз, призова Брюксел да се включи в китайския мегапроект „Нов Път на коприната“. Но той също предупреди, че европейците трябва да са нащрек и да защитят стратегическите сектори, тъй като Китай преследва свои цели чрез инициативата, предвиждаща да свърже Пекин с Европа и Африка чрез железопътна инфраструктура, морски пътища и магистрали.

„Трябва да излезем с обща позиция на европейско ниво“ по отношение на „Новия Път на коприната“, заяви Макрон по време на пресконференция.

„Не можем да се отстраним от тази инициатива. Това ще означава, че после ще трябва да се справяме с последствията от една огромна стратегическа грешка“, предупреди той, добавяйки че европейците са разделени по въпроса за китайската инициатива.

„Някои страни са много по открити за сътрудничество с Китай, понякога дори за сметка на европейските интереси. Не можем да ги виним за това, защото им наложихме много тежка приватизация“, заяви той, визирайки Гърция, която продаде пристанището на Пирея на китайска компания и получава сериозни финансови помощи от Китай. Благодарение на това, през юни, Гърция блокира европейска декларация осъждаща нарушенията на човешките права в „Поднебесната империя“.

Но „Китай няма как да уважава континент, в който някои от страните-членки отварят всяка врата, където е лесно да се купи ключова инфраструктура. Така че, когато Франция или Европа започне да защитава стратегическите си сектори, това ще бъде добре за нас и за диалога (с Пекин)“, подчерта Макрон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа