Макрон призова македонските граждани да гласуват "ЗА" на референдума за името

Президентът на Франция Еманюел Макрон чрез видеопослание призова македонските граждани да гласуват "ЗА" на референдума за името, който трябва да се проведе на 30 септември и увери, че вярва в мъдростта на гражданите, пише електронното издание на вестник „Вечер“.

„Дами и господа, драги приятели, ще отнема малко от Вашето време, за да се обърна директно към вас. Вече 25 години нашите две страни имат дипломатически отношения. 25 години общо минало и свързани съдби между нашите народи, чиито корени са дълбоко във вековете. В тази връзка през последните години бяха направени много неща, но на 17 юни 2018 година бе направена голяма крачка. Крачката бе направена с храбростта на вашите лидери, между Вашата страна и Гърция, с която се сложи край на 27-годишния спор. Този т.нар. „Договор от Преспа“ от 17 юни 2018 година дава възможност за напредък и подготовка на бъдещето. Референдумският въпрос на 30 септември т.г. се отнася тъкмо към този договор.

Запознат съм с всички полемики, които се водят и които са част от демократични дебат в страната. Но, аз от тук, понеже вярвам в нашия континент, в силата на Европа, в мощта на колективния разум и във взаимното сътрудничество, бих искал да се обърна и да Ви кажа, че вярвам. Знам, че нито един договор не е съвършен. Знам, че за едните същият не е достатъчно дългосрочен, а другите биха го предоговорили. Чух всички изказани критики.

До преди няколко месеца никой не се надяваше на този договор. Но, този договор се чака вече 27 години. Този договор бе постигнат благодарение на смелостта на Вашите и на гръцките лидери. Затова аз го поддържам. Изцяло! Силно!

Смятам, че същият има централно място в плановете за бъдещето на страната. Той е и в същината на амбициите за Вашата младеж и на това, което можем да направим заедно в годините, които следват.

Това е, драги приятели, дами и господа, еднопосочното, ясно и скромно послание, което искам да ви пратя. Аз не мога да застана на Вашето място, защото гласувате вие, независимо от този политически дебат, който е важен за страната.

Вие трябва да изберете и да се определите дали сте за промяна на Конституцията, или не, дали искате Договорът да бъде приложен.

Да станете Северна Македония, съгласно споразумението. Аз лично съм ЗА и твърдо вярвам, че този договор е добър! За Вас, за целия регион и за Европа. Разчитам на Вас“, заяви френският президент във видеособщението, което отправи до македонските граждани в навечерието на референдума.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа