Макрон свика извънредно Съвета за национална сигурност

Френският президент Еманюел Макрон свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана, след като вчера в Южна Франция бяха извършени въоръжени нападения, при които четирима души загинаха.

„Еманюел Макрон свика Съвета за отбрана в 17.30 часа в Елисейския дворец“, съобщава телевизия БФМ-ТВ, позовавайки се на източници от Елисейския дворец.

Участие в заседанието трябва да вземат премиерът Едуард Филип, министърът на вътрешните работи Жерар Колон, ръководителите на ключовите силови ведомства и спецслужби. Единствена тема на съвещанието ще бъде терористичният атентат в Южна Франция.

На 23 март в Каркасон 26-годишният Редуан Лакдим нападна хора в автомобил, с цел да го открадне: шофьорът е бил ранен, а неговият спътник е бил убит. Второто си нападение той е извършил срещу трениращи недалеч от казарма специални части. Терористът е открил огън по тях.

Третото нападение е било в съседния град Треб, където взе заложници в местен супермаркет. При нападението загинаха трима души включително полицай, който е предложил да замени един от заложниците.

Терористът е ликвидиран при щурма на сградата.

Сателитната телевизия „Скаю нюз-Арабия“ съобщи, че отговорността за серията нападения е поела терористичната организация „Ал Кайда“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа