Макрон ще обяви в понеделник номинацията си за премиер на Франция

Новият френски президент Еманюел Макрон, който официално встъпи в длъжност днес, ще обяви в понеделник номинацията си за премиер.

До момента Макрон не е давал индикации кой е неговият избраник. Френски медии обаче спекулират с  няколко вероятни имена, сред които кметът на град Хавър, консерваторът Едуар Филип. Възможно е това да бъде и ръководителят на Международния валутен фонд и бивш френски министър на икономиката Кристин Лагарт. Проучване на общественото мнение от миналата седмица показа, че това би бил популярен избор.

По време на церемонията по встъпването си в длъжност Еманюел Макрон заяви, че светът се нуждае от „силна Франция, която ще защитава ясно свободата и солидарността“. Освен това, той обяви своята мисия за борба срещу тероризма и промяна на френската политика и тази на Европейския съюз.

По-рано Макрон получи кодовете за ядрения арсенал на Франция. Така след излизането на Великобритания от Европейския съюз, той ще бъде единственият лидер в блока с арсенал от ядрени оръжия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа