Малага - градът на Пикасо

Вижте го от птичи поглед от крепостта Кастило де Гибралфаро

Навън е жега, средата на август е, а вашата отпуска вече е свършила? Няма проблем. Винаги можете да отскочите за шопинг, арт или културно-познавателен уикенд до някой европейски град. Още повече, че в ерата на нискотарифните полети това няма да изпразни банковата ви сметка. Ние ще ви дадем няколко идеи за пътешествия на изгодни цени с билети от авиокомпания Wizz Air.

Ако сте почитател на Пабло Пикасо непременно си подарете екскурзия до един от градовете на приказна Андалусия в Испания – Малага. Цените на билетите на Wizz Air в едната посока започват от 189,99 лева и всяка стотинка от тях си струва. Полетите са два пъти седмично – във вторник и в събота. Въпреки че творби на художника и скулптор могат да бъдат видени по цял свят, както в частни колекции така и в най-прочутите световни музеи, тръпката да разгледате негови гравюри на мястото, от което започва творчеството на Пикасо е неповторима. В музея на Пикасо в Малага можете да се насладите на над 200 негови произведения, събрани в построената през 16-ти век сграда, която е бижу сама по себе си. Освен това в Малага се намира и родният дом на гения, пред който всекидневно се извиват дълги опашки от туристи, които искат да го разгледат.

Сред другите забележителности в града, които не бива да подминавате са двата мавърски замъка от времето, когато арабите владеят Малага. Първият се намира в центъра на града, а преди да преминете през портите му можете да разгледате и снимате древноримския театър, който е в подножието му. Ако имате късмет през лятото можете да присъствате и на театрална постановка или концерт, каквито често и днес се провеждат в театъра. Точно над него е входът към крепостта Алкасаба, която е и по-богато украсена от двата замъка. За да достигнете Кастило де Гибралфаро, ще трябва да изкачите един доста стръмен баир в андалуските жеги. Драпането нагоре обаче си струва заради прекрасните гледки, които се разкриват към бикоборската арена на Малага, пристанището и морето.

Другата задължителна спирка за туристите в Малага е катедралата в града, която е известна и като “Едноръката жена”. Причината за това почти поетично название е много прозаична. Просто не достигнали пари за дострояването на планираните две кули на храма, затова той е издигнат само с една, но с височина от 84 метра. Катедралата е строена почти два века – между 16 и 18 век. Построена е на мястото на съществуваща по времето на мавританското управление джамия. Фасадата й е в бароков стил и е на две нива.

С това въобще не се изчерпват възможностите ви за забавление в Малага. Можете да посетите например музея на виното, този на музиката, да се насладите на спектакъл с горещо фламенко или просто да се отдадете на заслужен релакс на плажа.

 

Джамията е построена върху паднал метеорит

Розово фламинго зимува край Ларнака

Възкръсналият Лазар бил епископ в града

Ларнака е сред най-известните курорти в Кипър и това никак не е случайно. Топлото време привлича туристи през всички сезона, а соленото езеро Алики е предпочитано през зимата от стотици розови фламинги и други африкански птици. Ако и вие искате да се насладите на това синьо и слънчево райско кътче, можете да си купите билет от Wizz Air срещу 96,99 лева от София. Полетите са пет пъти седмично. Билетите от Варна започват при цени от 258, 99 лв., а самолетите на компанията летят два пъти на седмица.

Два от плажовете край града са отличени със Син флаг заради чистотата и природната си красота. Да се излежавате и събирате тен край лазурния бряг обаче е само една от причините да посетите известния кипърски град. Освен с плажовете, живописните улички, вкусната храна в таверните и слънчевото време Ларнака е известна и заради намиращото се само на 10-ина минути извън града солено езеро Алики. Докато в древността то носило богатство на местните заради солта, която добивали от него, днес е известно сред любителите – орнитолози, тъй като е предпочитан дом през зимата на розови фламинги и други африкански птици. През зимата езерото се пълни от морето, а в горещите летни месеци почти пресъхва. Сред романтиците езерото е известо и като мястото с най-красиви залези в Кипър.

Сред другите задължителни за посещение атракции на Ларнака е църквата “Свети Лазар”, посторена през 9-ти век. Името на храма не е случайно. Според легендата първият епископ на града бил известният Лазар от Библията, който Христос възкресил за втори живот. Според преданието мощите на светеца днес се пазят именно в храма на Ларнака. Известна е и подземната църква “Света Фареномени” за която се твърди, че е построена на мястото на древен финикийски храм.

Джамията Хала Султан Теке също привлича туристи, тъй като е сред най-важните за мюсюлманите. Говори се, че сградата е издигната върху паднал метеорит. Религиозният комплекс е построен на брега на соленото езеро.

В Ларнака можете да разгледате и градската крепост, която датира от 12 век, но днешния й облик се дължи на намесата на османците през 17-ти век. Тя се намира на крайбрежния булевард Финикудес. Посторена била за отбрана на града при нападение от морето. Атракция е и стария акведукт, построен през 18 век.

 

Автомобилите са забранени в старата столица Мдина

Малта - островът на рицарите

Мегалитните храмове в страната са на 3600 години

Малта е известна и като островът на рицарите, защото макар и първите заселници на малката държава да са се заселели на него преди 7 хилядолетия, един от най-големите отпечатъци върху визията и славата на страната оставят рицаритие – хоспиталиери, чиито орден е основан в Йерусалим по време на кръстоносните походи. След като били прокудени от остров Родос от султан Сюлейман Великолепни те се преселили на остров Малта. Влиянието на рицарите си личи дори от националния флаг на страната. За да разгледате една от най-малките държави в света можете да вземете самолета от София на Wizz Air, а цените на билетите започват от 77, 99 лева. Полетите са три пъти седмично.

Страната е малка, състои се от 7 острова, 3 от които необитаеми. Може да се разгледа цялата само за един уикенд. Но не и ако решите да посетите всеки от 23-те мегалитни храма, датиращи от преди 3600 години.

Най-посещаваният град на острова е столицата Ла Валета, в която живее и по-голяма част от населението на страната. Тя се смята за най-добре запазения средновековен град в Европа. Сред задължителните спирки е катедрала “Свети Йоан Кръстител”. В нея е изложена и картината на Караваджо “Обезглавяването на Свети Йоан”. Освен това разгледайте двореца на Малтийския орден, както още са известни рицарите – хоспиталиери.

В старата столица Мдина са забранени автомобилите и градът е изцяло пешеходен. В нея арабското влияние доминира над европейското, което естествено означава, че цветовете и подправките са доминиращи.

На съседния остров Гозо можете да посетите катедралата без купол, построена в началото на 18-ти век. Тя стои недовършена и до ден днешен, след като парите за изграждането й се изчерпали. Ако сте фен на гмуркането, трябва да се отбиете и до третия обитаван остров на Малта – Камино. Атракция сама по себе си е и местната кухня – смесица от средиземноморска, арабска и африканска. Сред предпочитания фон за снимки от туристите пък са изрисуваните лодки в местните пристани. Традицията на шарените рисунки и изписаните очи датира още от финикийците или поне така твърдят местните хора.

 

Португалската столица ще ви очарова с рисуваните облекла на къщите - азулежу

Лисабон е построен на 7 хълма край река Тежу

Сред забележителностите е и гробът на Вашку Да Гама

Столицата на Португалия е прекрасен избор за всички, които искат да усетят южняшкия чар, обичат хубавата храна и питиета, романтиката и цветовете. Построеният на 7 хълма град край река Тежу неслучайно е възпят в десетки песни. Цените на самолетните билети до Лисабон на нискотарифната компания Wizz Air в момента започват от 116, 99 лева в посока. Полетите са два пъти седмично - във вторник и в събота.

И ако сте пораснали с детския сериал “Васко да Гама от село Рупча” непременно посетете гроба на едноименния мореплавател, който открива пътя до Индия - португалецът Вашку Да Гама. Последният му дом се намира в църквата до манастира “Жеронимош”. Сградата от 15-ти век е интересна и защото е една от малкото, оцелели от голямото разрушително земетресение, ударило града в края на 18-ти век. На същото място е и морският музей на Лисабон с над 17 000 експоната.

Не можете да кажете, че сте посетили португалската столица ако не сте опитали от местните сладкиши - пастейши или не сте се повозили на емблематичните за града трамваи. Ако просто искате да се пошляете, можете да направите това в стария квартал Алфама, в който също има стари сгради, оцелели от страшното земетресение. Шарените рисувани плочки “азулежу”, прилични на нашите за баня, с които са облечени домовете в Лисабон, за да предпазят сградите от весдесъщата влага, придават на града романтичен чар.

Асансьорът Санта Хуста също е сред забележителностите на града. Той е построен от ученика на Густав Айфел - Раул Понсард в началото на 20-ти век. С него можете да се издигнете на височина от 45 метра и да се насладите на панорамата, която се разкрива от платформата за наблюдение към него.

Задължителна спирка е и Паметникът на откривателите, построен в памет на великите мореплаватели на 15-ти и 16-ти век, които превърнали Португалия в империя. Той се намира в квартала Белем, в който можете да разгледате още куп забележителности като кулата Белем, построена да служи като врата към морето и защитно съоръжение едновременно. Сред другите атракции на Лисабон са Окенариумът и мостовете над река Тежу. Има и още десетки причини да посетите португалската столица, но ще ви оставим да ги откриете сами.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм