Малина Крумова: България ще участва активно в дебатите за бъдещето на Европа

България ще бъде активен участник в дебатите за бъдещето на Европа, заяви пред журналисти вицепремиерът по европейските фондове Малина Крумова, след като откри инициативата „Лагер за иновации – Sofia Innovation camp” в резиденция „Лозенец”.

Според заместник министър-председателя многогодишната финансова рамка вече е одобрена до 2020 г. и не може да се твърди, че ще има спиране на фондове заради дискусиите за Европа на различни скорости. „Дебатът, който се води в момента, е изключително важен за бъдещето на Европа, важен е и за развитието на България”, отбеляза Крумова. Вицепремиерът допълни, че това е и добър повод за нас да определим каква е българската визия за развитие на страната през следващите 20-30 или 50 г.

Ако България си позволи да не участва в дебата при сценарий, в който Европа се развива на много скорости, има опасност да остане в периферията, каза заместник министър-председателят, но подчерта, че това е само хипотеза. „Всичко зависи от нас - от гражданите, от институциите на България. Дори и при сценарий, в който Европа се развива на много скорости, ние можем да бъдем активни участници в процесите по задълбочаване на сътрудничеството в Европа”, посочи вицепремиерът. В рамките на инициативата „Лагер за иновации – Sofia Innovation camp” Малина Крумова открои, че създаването на благоприятна бизнес среда е ключов приоритет за страната ни и предпоставка за развитието на устойчив икономически растеж. По думите й в последните години България се превръща в уверен и сигурен иноватор и високотехнологичен хъб за предприемачество в Югоизточна Европа.

България е страната с едни от най-ниските данъци, производствени разходи и разходи за стартиране на бизнес в Европа, добра възвръщаемост на капитала и изпреварващ ръст на износа спрямо световния. Благодарение на Структурните и Кохезионния фондове за предишния програмен период са реализирани са 35% по-високи нива на инвестиции във фирмите, 20% нарастване на производителността и 11% на приходите, 4% по-голяма печалба за предприятията, отчете Крумова. Според нея има още доста предизвикателства, които страната ни трябва да преодолее, за да създадем конкурентна предприемаческа среда. Това са ниската производителност и иновативност на предприятията, високата енергоемкост на производството, недостигът на квалифицирани кадри, липсата на оборотен капитал, посочи още вицепремиерът по европейските фондове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика