Малина Крумова: Е-тротинетките ще се третират като велосипеди

Кадър от БТВ

Е-тротинетките ще се третират като велосипеди. Това е едно от предложенията за регулиране на новите превозните средства, съобщи пред БТВ председателят на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова.

"Не искаме да ограничим това екологично транспортно средство - то облекчава трафика и позволява индивидуално придвижване. Тротинетките ще могат да използват велоинфраструктура или зони с успокоено движение", заяви Крумова.

Тя допълни, че по улиците е-тротинетките ще могат да се движат в най-дясната част на платното, но само по такива, където ограничението за движение е до 50 км/ч. Санкциите се предвиждат да са същите като при велосипедистите.

Въвежда се и възрастово ограничение - 16 г., а 14 и 15-годишните ще могат да се движат само по велоинфрастуктурата. Максималната допустима скорост с е-тротинетка ще бъде 25 км/ч.

"Разчитам, че хората сами ще се грижат за собствената си безопасност. С колегите от МВР сме коментирали, че когато се създаде регулация, ще се намери начин и как да се контролира тя", допълни Крумова.

Хората, които карат скутерите през нощта - задължително ще трябва да носят светлоотразителни елементи в облеклото си. "Предизвика дискусия каската, според нас трябва да е задължителна, но срещаме отпор от ползвателите. Постигнахме съгласие за светлоотразителните елементи в тъмната част на денонощието. Важно тротинетките да имат светлини и отпред и отзад", заяви председателят на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата".

На този етап тротинетките няма да се регистрират. От днес предложенията са публикувани за обществено обсъждане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България