Малинов искал от руснаците да му купят телевизия, партия и “Виваком” (обзор)

Малинов написал подробна докладна записка с грандиозни планове до покровителите си

Преговарял Цветан Василев да даде безвъзмездно на Малофеев 1,5 млрд. евро

Нагърбил се да сменя геополитическата ориентация на страната

Вчера прокуратурата публикува докладната записка на Николай Малинов до руските му покровители, която е едно от доказателствата по обвинението в шпионаж срещу него. Основната цел на шефа на “Русофили” била да получи стотици милиони от руските си куратори, за да обърне геополитичната обстановка в страната. Малинов предлага на руснаците да му направят телевизия и информационна агенция, партия, както и да завладее огромна част от телекомуникационна мрежа на България, чрез покупката на “Виваком”.

“Русофилите не могат да се справят сами без руска помощ, която се изразява в придобиване на печеливши отрасли в областта на икономиката на България”, пише шефът на “Русофили”. Той се оплаква, че страната ни е колония на САЩ, а ЕС разсипали селското стопанство и промишлеността. В така начения от него “План България”, Малинов предлага закупуването на военните предприятия “Дунарит” и Авионамс”, за да има Русия влияние във военно-промишления комплекс. Активите на КТБ пък не трябвало да попадат в български ръце. „Ние сме предприели действия по безвъзмездното предаване на активи от милиард и половина евро от страна на бившия банкер Цветан Василев на руския бизнесмен Константин Малофеев. Тези пари не трябва да попадат в български ръце, защото българската държава с цялата си мощ ще пречи на тяхното притежание и ползване”, пише Малинов. Част от плана е и изпращането на десетки хиляди българи в Русия, които да работят в областта на строителството, комуналните услуги и транспорта.

 

Като свидетел по шпионското дело

Разпитаха син на охранителя на Людмила Живкова

Привличахме Малинов като експерт

] Лазар Мурджев, който е син на личната охрана на Людмила Живкова, каза, че не се притеснява от разпитите.
Лазар Мурджев, който е син на личната охрана на Людмила Живкова, каза, че не се притеснява от разпитите.

Показания по шпионския скандал е дал и синът на личния охранител на Людмила Живкова. Лазар Мурджев, който е председател на УС на “БРОД за България” каза, че е бил разпитван като свидетел.

Вниманието на службите той привлякъл заради контак­тите си с Николай Малинов.

“Почти 10 г. издаваме списание “Сигурност”, в него Малинов го привличаме като експерт. Службите имат право и техен ангажимент е да докажат онова, за което говорят”, отсече Лазар Мурджев и добави: “Въпросът е как идват средствата, но шпионството е друга материя”.

Мурджев каза, че е спокоен и не се притеснява от нищо, това било напълно измислен формат.

“Считам, че на тези момчета така им е наредено и те са си изпълнили задълженията, добави той.

 

Москва: „Русофили” съдействат за двустранните отношения 

] Мария Захарова
Мария Захарова

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира на редовна пресконференция шпионския скандал. “По въпроса с обвинението на председателя на националното движение “Русофили” в България в шпионаж, ние сме запознати с тези обвинения. Дейността на тази неправителствена организация е съдействала за развитието на двустранното сътрудничество и укрепване на приятелските отношения между нашите страни. Надяваме се, че правителството на България ще се въздържа от стъпки, които да поставят под въпрос нашите двустранни отношения и постигнатото от нас в много области, включително хуманиратната и културната сфера”, заяви Мария Захарова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право