Малките зрънца на нара носят много ползи за здравето

Pinica granatumе e едно от най-старите култивирани растения

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова продължава своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 4500 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Полезните свойства на нара са на практика неизброими. Консумацията му влияе благотворно при сърдечно-съдови заболявания, като понижава нивата на лошия холестерол, допринася за нормализиране на дейността на стомаха и червата, пази от болестта на Алцхаймер, чисти организма от шлаки и токсини. Изброеното е само малка част от чудодейните ефекти на нара.

Смята се, че Pinica granatumе e едно от най-старите култивирани от човека растения. Славата му идва от древни, дори библейски времена, като символ на благополучие и плодородие. Разпространението му по света тръгва от земите на Иран и Кавказ и стига до огромни територии.

В модерната кулинария е предпочитан в ястия с кус кус, зелени салати, десерти, сосове и др. Разбира се, най-добре е да консумираме плода суров, още повече че фината му на пръв поглед кора е много устойчива към атмосферните въздействия и през цялата зима можем да се възползваме от свежестта му.

В народната ни медицина кората на наровете се използва за приготвяне на чай при диария. В някои краища на страната при запарване на корите се прибавят и листа. Има сведения, че при епидемии от дезинтерия на болните е даван този чай или прясно изцеден наров сок. Сокът е добро средство за справяне с висока температура и треска, препоръчва се при грипни състояния, чести ангини и остри респираторни заболявания, дори астма.

Зрънцата на наровете са богат източник на витамин С, на витамини от група В, Р, известно количество провитамин А и на минералите калий, желязо, манган, мед, силиций, магнезий, калций, натрий и др. в комбинация и количества, вложени от щедрата природа в полза на здравето ни. Той съдържа повече антиоксиданти от червеното вино и зеления чай и се препоръчва като профилактика на рака. Нарът е сред най-мощните природни антисептици и антиоксиданти, който отдалечава процесите на стареене. Доказано средство е за подмладявашо и подхранващо въздействие върху кожата, стимулиращо растежа на косата и дори укрепващо ноктите.

Има изследователски твърдения, че редовният прием на плода намалява риска конкретно от рак на кожата и рак на гърдата.

В последно време в научния свят се коментира твърдението, че може би сокът от нар е едно от най-силните средства за борба с рака на простатата. Тези му чудодейни свойства се дължат на един от най-ефективните фитохимикали в него - елагичната киселина, както твърди световно известният д-р Майкъл Грегър. Проблемът е, че колкото и изследвания да се правят със стандартизиран сок, включващ 40% елагична киселина, резултатите са противоречиви, за разлика от консумацията на свежи и изсушени цялостни плодове. Извод?

Отговорът е в синергията. Елагичната киселина работи най-добре при борба с рака на простата, само когато има наличие и на останалите фитохимикали от нара, така че за превенция и борба с това опасно заболяване, най-добрият подход е редовното консумиране на свежия плод, а не на екстракти и стандартизирани сокове.

 

Природосъобразното гурме e стил на живот

В това е убеден главният готвач на медицинския център Илия Илиев. И го доказва с многостепенните менюта без грам животински продукти, които шашват с вкуса и вида си. От 10 години Илия работи с д-р Емилова и е научил много специфични тънкости за добрата храна, които не са му преподавали при стандартното обучение.

В медицинския център хора от цял свят - Русия, Гърция, Кипър, САЩ, Италия, Белгия, Австралия, Нова Зеландия, Непал и др., както и мнозина сънародници, не просто попиват съвети за справяне с хронични болести, стрес и системно преяждане. Бонус към успешното им лечение са трайно стопените килограми, оставащи в миналото с помощта на промяна в мисленето, нагласите и най вече в хранителните навици. Големият секрет на програмата с плодове, чай и мед е в захранването и преминаването към природосъобразно хранене.

Илия и д-р Емилова разбиват всяко съмнение, че природосъобразното хранене е трудна мисия, че е безвкусно и изглежда като каша или в най-добрия случай - като камара от зеленчуци. Блюдата, приготвяни в центъра, имат чистота и сила от природата, защото топлинната обработка е минимална, а продуктите, доставени само от проверен източник - от селска градина или производител, който е лично познат.

Илия е убеден, че кулинарията е трудно изкуство, но отличните резултати вдъхновяват. Експериментите му винаги са консултирани с д-р Емилова, но и нея успява да изненада с шкембе чорба от кладница или пръстен от печени на скара пиперки с картофено пюре и ядлива украса от физалис. В “тайния” арсенал на младия готвач са лимонена мащерка, джоджен, босилек, куркума, шафран и още различни подправки, събрани, съхранени и вложени в ястието с голяма отговорност към резултата.

Оценката на десетките хиляди пациенти е винаги отлична и рецептите се записват старателно. За читателите на “Труд” Илия споделя рецептата на любимата салата с нар на д-р Емилова.

 

Зелена салата с нарови семки (една порция)

43-2-emilova1/2 зелена салата или 1/4 салата айсберг се смесват със 100 г настъргано червено цвекло, 1 настъргана малка кисела ябълка, шепа рукола и семките на 1/2 нар. Размесва се добре. Прибавя се щипка небелен сусам и се подправя с прясно изцеден лимонов сок, тиквено олио или зехтин екстра върджин.

Семките на нара се отделят лесно, като плодът се среже напречно през средата и кората се потупва с дръжката на ножа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл