Малките фирми ще купуват скъп ток

Малките фурни ще трябва да купуват ток от борсата от средата на следващата година.

Промяна в закона ги задължава да излязат на свободния пазар

Не трябва едрият бизнес да субсидира дребния

Според работодателите промените са прибързани

Малките фирми да бъдат задължени да купуват ток от борсата и да излязат от регулирания пазар. Това предлага председателят на енергийната комисия в НС Валентин Николов. Идеята е новите правила да влязат в сила най-късно от 1 юли догодина, когато започва новият регулаторен период, обясни пред „Труд” Николов.

В момента законът позволява освен битовите потребители, ток от регулирания пазар да купуват и малките фирми като хлебарници, сладкарници, фризьорски салони, обущарници, занаятчийски ателиета, квартални магазинчета и други.

На въпрос дали промяната в закона няма да постави малките фирми в риска, като плащат по-скъп ток, Николов отговори, че няма социално слаби фирми, има социално слаби хора.

Целта на промените е процесът на либерализация на пазара да продължи, а това няма как да стане с регулирани цени, посочи председателят на комисията. По думите му не може едрият бизнес да продължава да субсидира малкия. Фирмите трябва да си носят риска, категоричен е Валентин Николов.

Следващата стъпка според него е и потребителите да излязат на свободния пазар. Но, за да се случи това, трябва да се разработи механизъм за компенсиране на енергийно бедните българи. Първо трябва да ги идентифицираме, защото те са около 40-50 от потребителите, след което да ги компенсираме, каза депутатът от ГЕРБ.

От бизнеса обаче смятат предложените промени за прибързани. Докато продължава да има регулиран пазар и битовите потребители са на него, малките фирми също трябва да имат право да купуват ток от там, коментира Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България. По думите му либерализация може да се случи, когато пазарът на електроенергия е достатъчно свободен и друг няма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика