Малкият Байрям вече е в Германия и лечението му започва

Байрям Али

9-годишният Байрям вече е в детската клиника на болницата в германския град Тюбинген и лечението му започва, въпреки едномесечното закъснение, информира БТВ.

Момченцето пристигна в Германия след близо 20-часово пътуване с линейка, придружено от баба му и дядо му. 43-годишната баба на Байрям - Селима Али, ще му даде единия си бъбрек.

По думите й, въпреки тежкото си състояние, внукът й е много щастлив, че вече е при германските лекари, за да оздравее.

През следващите две седмици ще бъдат правени изследвания на Байрям и баба му, за да се уверят медиците в Германия, че тя е най-подходящият за детето донор. Кога ще бъде извършена трансплантацията, все още не е ясно.

9-годишният Байрям се нуждае от спешна бъбречна трансплантация. Момченцето бе одобрено още през ноември миналата година от Фонда за лечение на деца за операция в Германия и трябваше да замине на 20 февруари, но от Министерството на здравеопазването отказаха да издадат необходимия документ и обявиха, че Байрям може да бъде опериран и у нас.

В края на февруари момченцето беше прегледано от директора на Университетската болница "Лозенец" и национален консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов. Назначени му бяха изследвания и беше съставен съвет на лекарите в болницата, който трябваше да реши дали момчето може да бъде оперирано там.

След продължил повече от четири часа консилиум, медиците уведомиха бабата и дядото, че Байрям все пак ще бъде изпратен за операция в Германия.

Въз основа на заключенията от консилиума, на 2 март здравният министър Илко Семерджиев подписа необходимия формуляр S2 за лечението в чужбина.

Заради забавянето обаче Комисията за защита от дискриминация се самосезира за случая и започна спешна проверка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България