Малкият чаровник печели симпатии от пръв поглед

С качествена изработка и ефектен външен вид Adam се превръща в звездата на градата

Моторите са с мощност до 150 к.с.

Веднага усещам, че всички ме зяпат. Мъже и жени, млади и стари, дори деца се заглеждат по чаровния сладур (не по мен), който носи името на Адам Опел. Може да изглежда странно, че най-малкият автомобил във фирмената гама е кръстен на най-голямата фигура в над 150-годишната история на компанията и неин основател. Симпатичният Opel Adam обаче бързо печели човека зад волана, независимо от кой пол е той. Някак естествено изглежда, че когато говорим за Адам, няма как да не споменем Ева. Съвсем нормално е малка, пъргава, лесна за управление и кокетна кола като тази да завладее повече дамски сърца. Но и мъжете трудно остават безразлични пред ефектния външен вид, качествената изработка и модерните технологии в този автомобил.

Едно от най-силните качества на Adam е ярката индивидуалност. Хората се заглеждат по него, защото е различен. Особено когато е персонализиран по вкуса на собственика. Точно такъв е случаят със зелено-белия чаровник, който виждате на снимките. Каросерията е боядисана в ярко зелен цвят с екзотичното име Neo Marangu Green. От долната линия на прозорците нагоре автомобилът е бял. Покривът създава плаващ ефект, сякаш е отделен от корпуса с черна лайстна и остъклението. Бели са и външните огледала, голямата лайстна на радиаторната решетка и 16-инчовите алуминиеви джанти. Колоритността се засилва от външните декорации Stars and Stripes във формата на черна звезда.

Много впечатляващ е и интериорът, в който се съчетават черният и белият цвят. В долната си част таблото е бяло, също както воланът, панелите на вратите и дръжката на ръчната спирачка. Фрагменти от звезда украсяват таблото, вратите и полукожената тапицерия на седалките. Обзавеждането наистина е много шик и кара пътниците да се чувстват специални и неповторими. Точно това е целта на огромните възможности за персонализация, които Opel предлага. Чрез различни пакети собственикът сам моделира колата си според личните си предпочитания и може да я превърне в единствена, без аналог сред останалите екземпляри от същия модел. На Adam му отива да бъде накипрен по този начин, защото неговата среда е градът, където хората оглеждат и преценяват всичко най-вече по външния вид. И в това отношение малкият Opel печели симпатиите.

Обикновено ефектното и ефективното се съчетават трудно, което важи и за автомобилите. За размерите си Adam е удобен за използване в населените места за не повече от двама възрастни. Предните седалки са комфортни и пространството е напълно достатъчно. Отзад обаче е тясно и там добре се чувстват само деца, които искрено се прехласват по нестандартните декорации и цветовите комбинации. С дължина под 3,70 м и междуосно разстояние 2,31 м това е типичен градски лайфстайл модел, идеален за двама души и максимум едно дете. Системата IsoFix на втория ред позволява солидното закрепване на детски столчета. Багажникът също не е голям с вместимост 170 л до кората, но при сгънати задни седалки товарният капацитет се увеличава до 663 л. Субкомпактните габарити обаче помагат на Adam да се промъква чевръсто в задръстванията и тесните градски улици, както и да паркира на “една носна кърпичка” място. В тази връзка опционалният асистент за автоматично паркиране с преден и заден парктроник облекчава водача максимално. Както и удобният волан, който става още “по-лек” за въртене при превключване в градски режим.

В зависимост от моторизацията и оборудването автомобилът тежи между 1080 и 1180 кг и не създава затруднения на силовия тракт. Opel предлага бензинови мотори с 3 и 4 цилиндъра, с обем от 1000 до 1400 куб. см, с атмосферно и с турбо пълнене и с мощност от 70 до 150 конски сили. Като алтернатива на традиционната механична трансмисия с 5 или 6 предавки за двигателя 1,4 Twinsport Ecotec с ресурс 87 конски сили е налична и автоматизирана трансмисия с 5 предавки. Тя функционира в ръчен и в автоматичен режим, тоест водачът може да избере дали да превключва предавките от скоростния лост или да остави техниката да върши тази задача. Много потребители предпочитат удобството от автоматичната смяна на скоростите в града, когато пъпленето по улиците се извършва в досадния цикъл тръгване-спиране. Друга хубава черта на Adam е модерната инфо-развлекателна система с навигация, която се управлява от голям цветен сензорен екран и разполага с много функции, включително за свързване със смартфон, пренос на данни и ползване на интернет.

Автоматичен контрол на светлините

Електроника от висока класа начело със системата OnStar

В Opel Adam работят много електронни системи от най-модерно поколение. Пакетът Sight and Light включва автоматичен контрол на фаровете с детектор за тунели, сензор за дъжд и накланящо се вътрешно огледало.

Само в автомобилите на Opel функционира системата OnStar за постоянна връзка с колцентър и персонален асистент. При натискане на бутон в купето водачът по всяко време може да влезе в телефонна връзка с експерт на Opel и да получи съдействие по всякакви въпроси – от спешна помощ, през технически консултации, дистанционно търсене и задаване на адреси в навигацията, диагностика, проверка на определени функции, намиране на места за паркиране, правене на хотелски резервации. В случай на кражба системата OnStar помага за бързото проследяване и откриване на автомобила. Ако водачът претърпи пътен инцидент или премине покрай такъв, може да сигнализира спасителните екипи чрез OnStar и те да реагират светкавично, тъй като получават точните координати на мястото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили