Малки катаджии съветваха шофьори в Шумен

Сенник срещу обещание за внимание

Шуменчета влязоха в ролята на пътни полицаи за оригинална акция по безопасност на ОДМВР-Шумен "Да пазим нашите деца". Преди старта на учебната година във вторник малките регулировчици спираха наред шофьори на централния бул."Славянски" със съвети как да карат разумно и никога да не нарушават правата на пешеходците. Срещу обещанието "Внимавам, пазя децата, спазвам правилата" за час десетки водачи се сдобиха с оригинални сенници за предно стъкло на возилата си и с листовки с най-важните предупреждения. Нетрадиционният подарък е с логото на кампанията и е отпечатан със съдействието на шуменската фирма "Алкомет".

Малките катаджии на възраст от 6 до 10 г. в светлоотразителни жилетки и с палки в ръце по нищо не отстъпваха на служителите на "Пътна полиция" по строгост. "Решихме да включим децата в акцията, защото е друго, когато водачът бъде предупреден от дете. По-съпричастни са", коментира комисар Йордан Дундаков, началник отдел "Охранителна полиция". В сряда с листовки и сенници отново от ученици ще бъдат изненадани шофьорите във Велики Преслав, след това в градовете Нови пазар и Каолиново. Поне 1000 шофьори ще бъдат изрично призовани към бдителност.

Седем са пътните произшествията с участие на деца в Шуменско през летните месеци. Три от тях са били през юни, когато деца са пострадали като пътник и пешеходец. Имало е и инцидент с дете зад волана, което катастрофирало, но без последствия. През юли малък пътник и водач на велосипед са били ранени леко, а през август потърпевши са велосипедист и тийнейджър на мотопед.

Кампанията за намаляване на инцидентите с участието на ученици ще продължи през цялата учебна година. Първите уроци трябва да са от родителите и от полицията призовават майки и бащи да са разумни водачи за пример на децата си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони