Малтийските военни спасиха повече от 200 мигранти

Снимка: Архив

Повече от 200 мигранти бяха спасени от въоръжените сили на Малта късно в петък в две отделни спасителни мисии, пише вестникът Times of Malta.

216 души бяха спасени, докато прекосяваха Средиземно море на лодки. Смята се, че сред тях има поне една бременна жена и няколко деца.

Говорител на военните заяви в събота, че мигрантите са били спасени в две отделни мисии в района на Малта за търсене и спасяване.

В официално изявление се съобщава, че през последните два дни на южното крайбрежие на Сицилия, Сардиния и Лампедуза са се спрели около 12 лодки-мигранти, защото мигрантите, които се надяват да влязат в Европа, се възползват от хубавото време.

Спасителният екип на малтийските въоръжени сили се е отправил към морето, за да реагира на обаждане за бедствие и са спасили група мигранти, а на връщане към Малта е последвало второ обаждане, което е довело до нова спасителна мисия.

Спасените мъже, жени и деца са пристигнали в Малта около 8.15 часа в събота.

След слизането им, те са били прегледани от лекар и са били поети от имиграционното звено на полицията. Те ще обработват документите им и мигрантите ще получат възможност да кандидатстват за убежище, в съответствие с техните права съгласно международното право.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят