Малтийски командоси превзеха кораб, похитен от мигранти (СНИМКИ, ВИДЕО)

Малтийският флот обяви, че е поел контрола над танкер, отвлечен по-рано от мигранти, спасени от Либия, предава AFP.

В разпространеното съобщение се пояснява, че специална оперативна част на малтийските въоръжени сили се е качила на борда на плавателния съд и ще го ескортира до пристигането му на острова, където „ще бъде предаден на полицията за по-нататъшни разследвания".

Малтийските власти са установили контакт с капитана на танкера ElHiblu 1, когато той се е намирал на 30 морски мили от бреговете на острова. Той обяснил, че корабът вече не е под негов контрол и, че той и екипажът са заплашвани от група мигранти.

Патрулен кораб на бреговата охрана е пресрещнал танкера и го е спрял преди на навлезе в териториалните води на малта, пише електронното издание Times Of Malta.

Малко по-късно екип на спецчастите на малтийската армия, с хеликоптер и патрулни лодки, се е качил да борда и е поел контрола върху плавателния съд.

След като е ескортиран до пристанище на острова, танкерът, екипажа и мигрантите са предадеени на полицията. Задържани са пет човека.

На борда на плавателния съд има 108 мигранти, включително жени и деца.

"Ние не бягаме от отговорност, въпреки размерите си. Ще спазваме всички международни правила", коментира в туитър премиерът на Малта Джоузеф Мускат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа