Малчугани изработиха кукерски маски

Благотворителен базар събра средства за жизнено важни апарати за бебетата

Областният управител към децата - творци: Гордея се с добротата ви

Кукерски маски и кукли-кукери, изработени от деца от цялата страна бяха част от благотворителен базар за закупуване на инфузионни помпи за отделението по Неонатология в УМБАЛ-Бургас.

Изделията на благородната инициатива са ръчно създадени за Националния конкурс „Магията на кукерската маска- Да прогоним злото, да бъдем по-добри“. Негов организатор за трета година е Сдружение „Усмивка“ в партньорство с Народно Читалище “Св. Св. Кирил и Методий 1985 г", в жк „Меден рудник.

В конкурса участваха деца на възраст от 6 до 15 години, а целта е да се съхрани и популяризира българския народен обичай „Кукеровден”.

Областният управител Вълчо Чолаков не скри възхищението си от труда и въображението, което са вложили малките участници при изработване на изделията.

"Като областен управител, но най-вече като баща се гордея с добротата ви. С тази прекрасна инициатива освен, че ни връщате към корените и българските традиции, вие ни показвате, че всичко може да се изработи от естествени материали, да бъде екологично и природосъобразно. Но най-важното показвате ни, че доброто трябва да се предава", каза губернаторът Вълчо Чолаков.

Творбите бяха разделени в няколко категории: образ на животно или с животински атрибути; маска с човешки черти; фантастична маска; смешна или заплашителна маска (които пародират човешки физиономии). Изискванията на организаторите бяха изделията да бъдат изработени от вълна, рог, прежда, конци, стъкло, мъниста, дърво, дървени топчета, кожа, картон, семена и зърна.

По време на благотворителния базар бяха отличени и победителите в тазгодишното издание. Областният управител Вълчо Чолаков и екипът на Областната администрация подкрепиха благотворителната инициатива.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони