Манекенка подкара „столетник“

„Пробегът на ветераните“ в Лондон събра половин милион зрители

Една от най-скъпоплатените манекенки през 80-те години на миналия век Ясмин Лебон и още 400 ценители на добрите коли участваха в тазгодишното издание на най-старата автомобилна гонка в света, която продължава да съществува.

„Пробегът на ветераните“ от Лондон до Брайтън се провежда от далечната 1896 г. насам и по регламент в него участват само модели, произведени преди 1905 г. Това е уникален шанс да се видят в движение превозни средства от зората на автомобилостроенето. „Столетниците“ по традиция потеглят от Хайд Парк и преминават по Уестминстърския мост, като събират половин милион зяпачи по затворените улици в центъра на Лондон.

„Пробегът на ветераните“ възниква спонтанно, когато властите в Англия вдигат позволената максимална скорост извън населените места на 14 мили в час (23 км/ч). Това се случва през 1896 г. Дотогава ограничението е 6 км/ч, като е задължително на 20 м пред автомобила да се движи ескорт (пешеходец или велосипедист), който да предупреждава хората с развяване на червено знаме за приближаващата машина.

Вдигането на максималната скорост до 23 км/ч и отмяната на задължителния ескорт с червения байряк са посрещнати с еуфория от малцината собственици на автомобили в Лондон по онова време. Те се събират в една ранна сутрин, пият чай, скъсват няколко червени знамена и спонтанно организират излет до крайбрежния град Брайтън. Това пътуване става традиционно и добива известност като „Пробег на ветераните”. В него класиране няма, целта е всички „ветерани” с дървени джанти да финишират, като спазват ограничението на скоростта от 1986 г. – 23 км/ч.

Бившата манекенка Ясмин Лебон не е единствената знаменитост, примамена от магията на ретро колите. В „Пробега на ветераните“ е участвала самата кралица Елизабет през 1971 г., а преди нея на старт са заставали принц Рение и Грейс Кели.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Ангел Виденов

Този уебсайт използва "бисквитки"