Маникюр прави бюлетината недействителна

Всички знаци, които са различни от Х или V, изписани с химикал с друг цвят, освен син, извън квадратчето и кръгчето в бюлетината, я правят невалидна. Снимка: Цветан Томчев

Ако сгрешите, получавате втора

Изборният ден е от 7.00 до 20.00 часа на 26 май

Дори неволна черта от ярък лак може да направи бюлетината недействителна. Всички знаци, които са различни от Х или V, изписани с химикал с друг цвят, освен син, извън квадратчето и кръгчето в бюлетината, т.е. допълнително надраскване на бюлетината със знаци, послания или какъвто и да е било друг начин обозначение, което би могло да постави под съмнение за кого е даден гласа, би могъл да направи бюлетината невалидна. Това заяви пред “Труд” Александър Андреев, говорител на ЦИК. На въпрос дали за такъв знак може да се приеме и неволно надраскване с маникюр, Андреев уточни: “Да. Затова е хубаво дамите да внимават при отбелязването с лак, да не засегнат самата бюлетина”. Ако сгрешите при попълването на бюлетината, ще ви дадат нова, но само веднъж.

“Изборният ден е от 7.00 до 20.00 часа вечерта на 26 май”, припомниха още от ЦИК. Но в случай, че пред секцията има избиратели, които не са успели да гласуват, то председателят и секретарят на съответната секция установяват тяхната самоличност и ги допускат до гласуване. Те биха могли да гласуват, но не по-късно до 21.00 часа.

На 24 май във 24.00 часа се обявява официално край на предизборната агитация.

Александър Андреев, говорител на ЦИК, пред “Труд”:

Двойното гласуване е наказуемо

] Александър Андреев
Александър Андреев

- Господин Андреев, кои са особеностите на тези европейски избори?

- Особеното при тези избори е изписването на преференциите, тъй като в кръгчето за отбелязването на предпочитания на даден кандидат от партия или коалиция, вместо с номер от 1 до 17, ще бъде изписан с трицифрено число от 101 до 117. Това се направи с оглед да не се дублират номерата на политическите формации с номерата на самите кандидати в кандидатските листи.

- Успяхте ли да влезете във всички срокове, за да обезпечите машинното гласуване?

- Разбира се. На 25 май те да бъдат доставени във всичките 3000 секционни избирателни комисии, определени за целта.

- Има ли възможност граждани да гласуват първо у нас, а след това да пропътуват стотина километра и да пуснат бюлетина и в Кавала, примерно? Как контролирате т.нар. опити за “двойно гласуване”?

- Този контрол е последващ, той е след повторната проверка, която ние правим за евентуални нарушения на Изборния кодекс. Разбира се, т.нар. двойното гласуване е засегнато и в Наказателния кодекс. Затова и препоръчвам на българските граждани да се въздържат от действия, с които да извършват нарушения по време на изборния ден.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика