Манолова: 27 037 души са потърсили помощ и съдействие от омбудсмана през 2016 г.

Снимка: Архив

Жалбите свързани с права на деца са нараснали 3 пъти повече

През 2016 г. 27 037 души са потърсили помощ и съдействие от институцията на омбудсмана, което е с 12 хил. повече от 2015 г. Това каза от трибуната на Народното събрание омбудсманът на Република България Мая Манолова по време на представянето на доклада си за дейността си за 2016 г.

Манолова отчете, че 17 362 души са приети в приемната на омбудсмана. „Както поех ангажимент пред вас, пред тези от вас, които участваха в моя избор, изнесох изцяло работата на институцията на терен“, посочи Манолова. Тя отчете, че е провела 278 изнесени приемни, които са били със специален акцент върху Северозапада. „Проведохме и първите тематични приемни, една от които посветена на проблемите на столичани с „Топлофикация“, каза Манолова.

Тя посочи, че е повдигнала за публично обсъждане важни теми за българските граждани, които са обсъдени в 18 кръгли маси. Мая Манолова отчете, че е изпратила 840 препоръки към различни институции от местната и централната администрация. „Всяка втора препоръка на омбудсмана е била изпълнена“, допълни Мая Манолова. По думите й все още е сериозен броят на жалбите, които се отчитат като недопустими и са свързани с теми, извън правомощията на омбудсмана.

"През 2016 г. отправих четири искания до Конституционния съд. С това доказвам, че притесненията на част от народните представители, които участваха в моя избор са били неоснователни, тъй като най-голямата тревога беше дали няма да злоупотребявам с това свое правомощие“, отбеляза Манолова. Тя поясни, че го е направила само по четири случая и с одобрението на народните представители от всички парламентарни групи.

Омбудсманът допълни, че приема защитата на българските деца като кауза. "Това правихме с моя екип през 2016 г.", заяви Манолова. По думите й жалбите свързани с права на деца са нараснали 3 пъти. "Това е свързано и със специалния акцент, който с моя екип поставихме върху правата на децата", коментира тя.

Омбудсманът отбеляза, че сред проблемите, за които са я сезирали на първо място са тези, свързани с детската бедност и тези на деца по повод на родителски конфликти, както и такива свързани с образованието и здравеопазването на децата. "Проблемите се повтарят", каза Манолова и заяви, че те чакат намесата на институциите. "Трябва да бъдат наложени правила, които да се спазват от всички, а не да се създава впечатление, че правилата работят в интерес само на някои. Положихме много усилия за подкрепа на децата в системата на здравеопазването", коментира Манолова. Тя подчерта, че през 2016 г. е използвала всичките си правомощия да озапти "Топлофикация".

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – [email protected] И [email protected]М

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България