Мануел Наварате: Свършеното от българските служби е пример за работа срещу тероризма в ЕС

Ръководителят на Европейския контратерористичен център (European Counter Terrorism Centre, ECTC) Мануел Наварете бе на работно посещение в България. Той се срещна със заместник главния секретар на МВР гл. комисар Георги Арабаджиев, административния ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров, ръководителите и членовете на екипа от МВР, ДАНС и Специализираната прокуратура, участвали в операция BROWN, проведена на 18 януари т.г., съобщиха от МВР.

По време на разговорите бе обсъдено стратегическото въздействие на операцията върху общите усилия в борбата с тероризма в Европа. Анализирана бе ролята на системата Хавала (Hawala) за финансиране на тероризма и в този контекст бе отбелязано, че досъдебното производство за организирана престъпна група за финансиране на тероризъм е едно от първите в ЕС с такъв предмет.

Мануел Наварете благодари за усилията на всички служби, които активно работят по случая и го нарече образец. Оценката беше мотивирана от сложността на разследването и предприетите професионални действия на европейско ниво.

Доброто взаимодействие между институциите е ключово за добрия резултат, допълни зам.-главният секретар на МВР и уточни, че по случая страната ни работи съвместно с европейски партньорски служби, включително и с европейски правоприлагащи органи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България