Манчестър "червен" за една вечер

Общата скръб обединява приятели и врагове. Точно това се случи в Манчестър след терористичната атака, в която загинаха над 20 души, а ранените бяха в пъти повече. Фенове на "Сити" стискаха палци на градския съперник от "Юнайтед" в снощния им финал в Лига Европа срещу "Аякс".

"Манчестър е "червен" за една вечер", написа британското издание "Дейли мейл".

Играчи на двата гранда в Англия изразиха своите съболезнования и подкрепа към близките на пострадалите. Клубните знамена на "Сити" и "Юнайтед" бяха свалени наполовина пред стадионите "Етихад" и "Олд Трафорд". Един от най-опитните играчи на "гражданите" Яя Туре и неговият агент Димитри Селук дори дариха 120 хиляди евро на пострадалите. Примерът им беше последван и от съотборник на котдивоареца - Пабло Сабалета. Аржентинецът дари още 100 хиляди евро. Емблематичният нападател на "Юнайтед" Ерик Кантона пък направи специално видеообръщение.

"Всичките ми мисли са свързани със загиналите и ранените в Манчестър - каза французинът. - Сърцето ме боли и съм дълбоко опечален."

Гарет Бейл, звездата на "Реал" (Мадрид) и бивш играч на "Тотнъм", определи новината за терористичната атака като ужасен сън. Дейвид Бекъм, икона на английския футбол, добави, че сърцето му е било разбито на парчета.

С минута мълчание започна снощният финал в Лига Европа между "Юнайтед" и "Аякс" в Стокхолм. Освен това церемонията преди началото на мача също бе драстично съкратена в знак на съпричастност с трагедията.

И въпреки че снощният мач се игра, нямаше да има обидени на УЕФА, ако двубоят бе отложен с няколко дни. Сряда вечер в Стокхолм обаче остава в историята като необикновена. Не защото тя се превърна в триумф за един от двата отбора, който взе купа, а защото хора от цял свят, различни по мироглед и религия, бяха обединени в едно. А не е ли и това начинът, с който злото може да бъде победено?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят