Манюел Валс: Над 1700 французи участват в терористични организации в Сирия и Ирак

Снимка: Премиерът на Франция Манюел Валс

Около 1700 французи са участвали в бойни действия в Сирия и Ирак като част от терористични организации, например „Ислямска държава”, заяви френският премиер Манюел Валс, предаде БТВ.

Понастоящем в горещите точки на Близкия изток се намират около 700 френски граждани, а в боеве са били убити най-малко 219 други, заяви Валс по време на среща с френски префекти и прокурори.

Премиерът предупреди, че връщащите се от тези зони ислямисти са един от главните източници за заплаха за националната сигурност не само в идните месеци, но и в предстоящите пет и дори 10 години.

Само след броени дни Франция ще отбележи трагичната първа годишнина от серията от нападения в Париж, отнели живота на 130 души и извършени от терористи, преминали подготовка в лагери на „Ислямска държава” в Близкия изток.

Валс съобщи още, че във Франция ще бъдат открити два центъра за дерадикализация на ислямисти, като в един от тях ще бъдат настанени жени и непълнолетни.

Според поверителен доклад, който обаче изтече във в. „Фигаро” през септември, във Франция сега има около 2000 непълнолетни, които са под влияние на ислямистката пропаганда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят