Марадона днес щеше да струва 270 млн. евро

През лятото на 2005 година трансферът на Шон Райт-Филипс в "Челси" за 22,5 млн. евро изглеждаше истинска лудост. В сравнение с него сделката между "Манчестър Юнайтед" и "Ювентус" за Пол Погба 11 години по-късно за почти 5 пъти повече пари е е определяна като финансова поквара. Само 12 месеца след привличането на французина, рекордният трансфер бе пратен в историята. ПСЖ купи Неймар от „Барселона“ за 222 млн. евро.

Не е нужно да си кой знае какъв футболен спец и анализатор, за да стигнеш до мнението, че парите за бразилеца са твърде много като за трансфер на играч. Всъщност, почти няма специалист, който да не е на това мнение. Ситуацията на трансферния пазар е истинска лудост и пилеене на пари, но реално кой може да спре всичко това?

Сигурно е имало гневни анализатори и през 2005-а, когато "Челси" взе Райт-Филипс. Но от тогава до сега много неща се промениха във футболния свят. Разликата в трансферните сделки преди години и днес са наистина огромни. Пример - Гарет Бейл струва на половината на Неймар. На фона на цифрите сделката за уелсецът изглежда перфектна. А платените от „Челси“ 43 млн. евро на "Милан" през 2006 г. за Андрей Шевченко сега може да се сравни с ... истинска кражба. Трансферът на Джонатан Уудгейт в "Реал" през 2004-а е на половината на цената на привлеченият през това лято от "Евертън" защитник Майкъл Кийн. На фона на тези цифри платените 6 млн. евро от "Юнайтед" през 99-ата за Микаел Силвестър, спечелил 5 титли на Англия и веднъж Шампионската лига, изглеждат неприемливи, жалки, дори срамни.

И в този ред на мисли, логично е да си зададем въпроса, колко ли щяха да струват легендарните футболисти към днешна дата?

Пол Томкинс, съизобретател на системата за Индекс на ценовите трансфери (Transfer Price Index) дава любопитен отговор.

"Футболната инфлация означава, че всеки 1 милион паунда, похарчен през 1992 година, е равен на 18 млн. паунда сега (19,3 млн. евро) – заяви Томкинс. - Това обаче не означава, че трансфер преди години ще е 18-19 пъти по-скъп днес. Нашата система се базира на движението на цената на самия играч през кариерата му, инфлацията я споменахме, добавяме и представянето му.“

И следват шокиращите цифри. Трансферът на Роналдиньо от ПСЖ в "Барселона" за 30 млн. евро през 2003-а, днес щеше да бъде привлечен на "Камп Ноу" срещу 132 млн. евро.

Същата година "Реал" взе Дейвид Бекъм от "Манчестър Юнайтед" за 35 млн. евро, но днес емблематичната седмица би се котирала за 143 млн. Луис Фиго смени каталунците с „Кралския клуб“ срещу 60 млн. евро през 2000-ата, но в наши дни цената на португалеца би била 115 млн. евро. Да, скромно, но от сърце.

През 99-та "Арсенал" взе Тиери Анри за почти 12 млн. евро, но французинът би струвал днес малко над 67 млн. евро. Чудесна сума за голмайстор от такъв калибър. Точно толкова плати и "Челси" за Крис Сътън същата година. При футболната инфлация тези 2 сделки ще са с 5 млн. евро по-малки от тази на Алваро Мората в "Челси".

През 2000 г. "Ливърпул" привлече Емил Хески от "Лестър" също за малко над 12 млн. евро или еквивалент на 69 млн. днешни пари.

Кристиано Роналдо би струвал не някакви си близо 90 000 000 евро, а умопомрачителните 243 милиона!

Неговият треньор Зинедин Зидан, закупен от "Реал" през 2001-а за 77,5 млн. евро от „Ювентус“ би се котирал днес за малко над 180 млн.

"Трудно е обаче да изчислим действително колко биха стрували големите играчи преди 1992 година – смята Скот Смит, син на легендарния агент Джо Смит и директор на агенция за мениджмънт на футболисти. – Например, Диего Марадона или Джордж Бест. Трудно е да се каже, но като цяло приблизителната сума на аржентинеца би била 270 млн. евро. Близка до тази сума ще е цената на Бест, докато тази на Краля Пеле - 215 млн. евро. Със сигурност е трудно да се изчисли, защото в нашата система отразява и какви личности са играчите. Например, Пеле беше велик, но по-скоро посланик на самата игра, докато Марадона беше знаменитост. Със сигурност трансфер на една от тези легенди би счупила рекорд в сегашната ситуация. В това не трябва да има две мнения."

И докато през това лято цените на играчи скочиха от "много високи" до "истинска лудост", авторитети като Скот Смит и компания са на мнение, че нещата скоро ще започнат да се утаяват.

"Не мисля, че ще видим още много трансфери над 100 милиона евро – прогнозира той. - Единствено при освобождаваща клауза очаквам да има цифромания, но... в крайна сметка парите се харчат, което означава, че и те имат своя край."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят