Маргарита Попова: Президентът е длъжен да подпише указа на Гешев до 15 дни

Не очаквам българският президент да бави подписването на указа за назначаване на главен прокурор. Това каза бившият вицепрезидент Маргарита Попова относно избирането на Иван Гешев за главен прокурор пред Канал 3.

"В Конституцията са описани 14-те му правомощия. Става ясно, че те са ясни – процедира по само един начин. Указът за назначаване не са изброени в главата "Президент". Неговото правомощие за комуникация е 129, ал. 2, те са поместени в главата "Съдебна власт". То е много по-различно от тези, които са поместени в обвързана компетентност", коментира тя.

"Мнението ми е, че президентът, посъветван законосъобразно от неговите секретари и юридически сътрудници, до 15 дни ще подпише указа, защото няма друга възможност. Когато предложението му бъде изпратено, той е длъжен да подпише указа. Срокът за произнасяне е 7 или 15 дни", каза Попова.

"Всичко е казано в Конституцията, само трябва да умееш да четеш. Той не може да пита по въпроси, касаещи организацията и работата на ВСС. Да не му възлагаме задачи, които Конституцията не му е възложила. Българският президент е длъжен да подпише указа, без значение дали на някого не му харесва. Максималният срок е 15 дни", обясни тя.

"Ако президентът не си изпълни задълженията следва взаимоотношения между конституционния съд и него. Трябва да има стабилност, уважение и взаимодействие между институциите. Ако президентът иска да поправи конституционни разпоредби, може да го направи. Ако съумее да събере всички политически сили под покрива на президентската институция, процедурата е ясна", заяви Попова.

"Няма друга държава, в която процедурата за избор на главен прокурор да е толкова продължителна и интензивна. Днес ми беше тъжно да гледам нажежената обстановка във ВСС, сякаш гледах парламента", допълни Попова.

"Имаше политически извращения върху съдебната система, натиск, който да създаде впечатление, че всичко е разстроено. Ако е така, те са хората, които трябва да обяснят какви са тия неща. Политиците трябва да се страхуват от съда. Те са там, за да гарантират нашите права. Става точно обратното. ВСС докога ще продължава да произвежда скандали и несигурност?", запита Маргарита Попова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право