Маргаритис Схинас - Тежката артилерия

В работния край на миналата седмица гръцкото правителство обяви, че ще номинира досегашния главен говорител на Европейската комисия Маргаритис Схинас за своя кандидат за еврокомисар в следващия състав на изпълнителния орган. Новината бе огласена два дни, след като Европарламентът одобри на косъм, с девет гласа над минимума, Урсула фон дер Лайен за приемник на Жан-Клод Юнкер.

Номинирането на Схинас дойде изненадващо за някои политически наблюдатели, които очакваха завърналата се на власт с предсрочни избори партия “Нова демокрация” да издигне за свой кандидат бившия министър-председател Андонис Самарас. За последния се смяташе, че има достатъчно висок профил на европейската сцена, за да гарантира сериозен портфейл за Гърция. Новият премиер и лидер на гръцките консерватори - Кирякос Мицотакис, обаче явно е решил да заложи на по-обигран в европейските дела “кон”. Запознати с вътрешните течения в гръцката политика твърдят, че една от причините Самарас да остане на заден план, е непреклонната му опозиция на приетата от Атина промяна на името на Северна Македония.

Според други става въпрос за вътрешнополитическа аритметика на ниво ЕС, свързана с неуспеха на прекомерно политизирания “водещ кандидат” на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер да си осигури поста на председател на ЕК, което потенциално ограничава шансовете на Самарас за отговорна позиция. С ЕНП на път да се озове в ситуация, в която въпреки привидното си мнозинство в Европарламента ще загуби контрола над Еврокомисията, пресметливите по природа комшии са се ориентирали към по-сигурен вариант. Да влезе Маргаритис Схинас!

Който в “европейските дела” е несъмнено точно толкова отракан, колкото и досегашният началник на кабинета на председателят Жан-Клод Юнкер, т. нар. “сив кардинал” на Европейската комисия Мартин Зелмайер. С последния вече обявил намерението си да подаде оставка (да го кажем - в името на баланса на националностите на високите постове в ЕС), Схинас ще се окаже с най-високи маркери в графите “приемственост” и “мрачни изкуства”. Повече и от завръщащите се еврокомисари. За когото държи на тези неща. Като главен говорител на ЕК, Маргаритис Схинас последните пет години бдеше зорко като майка-орлица около податливия към различни “неразположения” Жан-Клод Юнкер. И отразяваше всички удари, без по никакъв начин да стане любимец на медийния корпус в Брюксел и отвъд - което, както и да го погледнем, си е все висш пилотаж.

Всичко, разбира се, все още остава в сферата на вероятностите. На Урсула фон дер Лайен тепърва є предстои да сформира екипа си, в който настоява за 50 на 50 баланс на половете. Според някои информации от миналата седмица, тя може да поиска от държавите членки да предложат по двама кандидати за еврокомисари - мъж и жена, за да може в крайна сметка да се нагласи пропорцията при разпределението на ресорите. Доколко това ще се случи и какъв ще е окончателният състав на Европейската комисия предстои да видим. Има още вода да изтече дотогава. Междувременно да разкажем в кратце кой е Маргаритис Схинас.

Той е роден на 28 юли 1962 г. в Солун, а семейството му идва от село Фурка в Егейска Македония. Дипломира се като юрист в Солунския университет “Аристотел” през 1985 г. и на следващата година задълбочава квалификацията си с тапия по европейска публична администрация от Колежа на Европа в Брюж. За да е съвсем подкован на всички нива, през 1987 г. Схинас се сдобива и с магистратура по политика и публична администрация от Лондонското училище по икономика и политически науки. Години по-късно, през 2011 г., вече като утвърден кадър на европейската администрация, ще вземе диплома и от програмата “За лидерство с висок потенциал” на Школата по бизнес администрация на Харвардския университет. Но да не слагаме каруцата пред коня.

През 1989 г. Маргаритис Схинас държи успешно изпитите за европейски чиновници и започва работа в Генерална дирекция “Транспорт” на Еврокомисията. В следващите години расте бързо в административната йерархия - между 1993-94 г. е член на кабинета на еврокомисаря по транспорт Абел Матутес, заменен от Марселино Ореха, в третата комисия “Делор”. В Еврокомисията на Романо Проди (1999-2004 г.) Схинас е заместник-началник на кабинета на вицепредседателя на ЕК Лойола Паласио, а при Жозе Барозу ръководи делата на комисаря по здравеопазването Маркос Киприану (между 2004 и 2007 г.). Влиза в Европейския парламент за кратко през 2007 г. от “Нова демокрация” на мястото на... Андонис Самарас, който тогава е избран отново за депутат в парламента на Гърция и се завръща в Атина. Жозе Барозу го назначава през 2010 г. за заместник-директор на Службата на европейските политически съветници, а две години по-късно заминава за Гърция, където между 2013 и 2014 г. координира от името на ЕК всички екипи, осигуряващи техническа подкрепа на изпадналата в дълбока финансова криза страна.

 

Стражът на трибуната

След завръщането си от Атина в Брюксел, през ноември 2014 г. е назначен от новия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер за главен пресаташе на Европейската комисия, а от следващата година е заместник-генерален директор на ГД “Комуникации” на изпълнителния орган. В тези му качества последните пет години през него минаваше целият информационен поток, който влиза, и по-важното - излиза от сградата “Берлемон” в европейската столица. С всичко казано до тук, заглавието може би малко подценява човека.

 

Измъква се често, но е добър избор

Не му липсва чувство за хумор, нито уважение към нашата журналистическа професия. Не ми е известно да има статистика, но съм сред тези, които са му задавали най-много въпроси. Броят на въпросите и броят на отговорите обаче не съвпада. Често Маргаритис се измъква без да каже нищо, но самият въпрос привлича вниманието към нещо, и това е важно. Хиляди са тези, които гледат тези пресконференции на живо по Europe by Satellite, дори и Юнкер, когато има време. Дано Маргаритис да стане комисар, бих искал той да отговаря за медиите.

Георги Готев, журналист и блогър (Euractiv.com) в Брюксел

 

Беше идеален щит

Впечатлението ми е, че по негово време говорителската служба стана по-елитарна и по-трудно достъпна. Схинас не излъчваше предразполагаща аура, а дори на моменти по определени теми се държеше надменно. Беше идеален щит за Комисията на Жан-Клод Юнкер и би могъл да бъде чудесен комисар, защото познава много добре кухнята отвътре.

Аделина Марини, създател на euinside.eu и колумнист на в. “Сега”

 

Недолюбван

Едва ли Европейската комисия е имала друг говорител с политически опит, подобен на този на Схинас, който е бил за кратко и евродепутат от “Нова демокрация”. Може да не е масово харесван от журналистическата общност, но той несъмнено е проевропеец, който познава всички теми и въпроси и може да гарантира безпроблемна служба като член на Европейска комисия, за която толкова вярно работи. Номинирането му същевременно ще усложни много нещата за Урсула фон дер Лайен, защото прави много по-трудно изпълнимо обещанието є за перфектния баланс на половете в Комисията.

Сарантис Михалопулос, гръцки журналист в Брюксел

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети