Марго Роби: Холивуд не може без женската сексуалност

Актрисата играе Тоня Хардинг в биографична черна комедия

 

Голяма фенка съм на Куентин Тарантино, но още не мога да кажа официално, че ще се снинам в новия му филм за Чарлс Менсън.

 

Снимките на „Аз, Тоня“ ми донесоха много синини и натъртвания. Получих и най-бруталните и ужасни пришки и мазоли, които може да си представите. Нараних и врата си. Но си струваше.

 

Атрактивната австралийка Марго Роби се превърна в една от най-търсените актриси след като направи изключително качествена роля в епичния шедьовър на Мартин Скорсезе „Вълкът от Уолстрийт“. Този монументален филм изстреля Роби към върха и я превърна в гореща холивудска стока. Тя капитализира върху успеха и записа още няколко значими участия в големи филми. Но сега Марго наистина успя да се докаже като класна и сериозна актриса с новия си филм „Аз, Тоня“, за който спечели овациите на критиката и беше номинирана за колекция от престижни награди.

 

В основата на „Аз, Тоня” са невероятните, но истински събития, свързани със един от най-сензационните скандали в историята на спорта. В мрачно-комедиен тон са пресъздадени подробности около американската фигуристка Тоня Хардинг, нейното прочуто изпълнение на троен Аксел в състезание и нелепо замисленото и зле изпълнено нападение срещу нейната съперничка за Олимпийските игри Нанси Кериган. Марго Роби поразява всички с превъплъщението си в изпълнената с хъс и енергия Хардинг, Себастиан Стан е в ролята на буйния Джеф Гилули, бившият съпруг на Тоня, а Алисън Джени се появява като майката с отровен език ЛаВона Голдън.

 

След успеха на „Аз, Тоня“ пътят на Марго Роби към върховете на кино индустрията продължава с още по-драматична скорост.

 

-Какво знаехте за Тоня Хардинг преди да поемете ролята?

- Изключително интересната история на Тоня Хардинг е добре позната на страшно много хора в англоезичния свят. Публиката в САЩ, Англия и Австралия – особено тази част от аудиторията, съставена от хора над 30-годишна възраст – са наясно със случая, помнят скандала. Аз обаче никога не бях чувала за Тоня, за нейната майка, за бившя и съпруг, за цялата ситуация. Когато скандалът избухва в медиите и става истински значима новина, аз съм била твърде малка – на около три годинки – и наистина няма каквито и да е било спомени. Като цяло никога не съм била запозната със света на спорта и особено с фигурното пързаляне. Но когато прочетох сценария бях невероятно развълнувана от възможността да участвам в разказването на тази история за ново поколение зрители. Няма значение дали сте чували за тези хора и сте запознати с реалната история. Филмът ще ви хареса и ще ви докосне на универсално човешко ниво, гордея се, че успяхме да разкажем една истинска история с чувства за хумор, внимание към детайла и да изградим достоверни, богати и нюансирани персонажи.

- Тоня е имала много различни цели в живота си. Как подходихте към сцените, в които трябва да изиграете всичките различни мотивации на тази млада жена?

- Аз винаги се опитвам да открия вътрешната мотивация на всеки образ, който играя на екрана. Всяка реплика трябва да бъде мотивирана и издържана. Обичам да пиша мотивацията срещу всеки ред от сценария, който се отнася до моя образ. Задавм си въпроси като „Какво искам, когато казвам това?“ и “На какво се надявам в този момент?“. Естествено, мотивациите се променят от реплика на реплика и от сцена на сцена. За Тоня движеща сила е била нуждата от любов, желанието да бъде приета и валидирана от обществото. Нейната история е трагична защото тя е търсила любовта, която не е успяла да получи от собствената си майка. Друг важен момент от тази история е свързан със свободата, която Тоня намира на леда. Фигурното пързаляне открива пред нея нови и неподозирани хоризонти. Тя доказва и на себе си, че може да бъде добра в нещо. И за един момент тя е притежавала всичко, била е на върха. Може да определим това време като преследване на Американската мечта.

- Имате ли опит във фигурното пързаляне?

- Родината ми Австралия е последното място на Земята, където човек може да развие интерес към фигурното пързаляне. Никога не съм имала интерес към този спорт по обясними причини, но когато се преместих в Америка се присъединих към аматьорски отбор по хокей, а оттам развих и интерес към кънките на лед.

- Имахте ли контузии по време на снимките?

- Много синини и натъртвания. Получх и най-бруталните и ужасни пришки и мазоли, които може да си представите. Нараних и врата си. Но си струваше.

- Как беше работата по каскадите?

- Визуалните ефекти помогнаха много. Лицето ми беше наложено по дигитален път върху тялото на дубльорката, но бюджетът ни беше много голям и трябваше да разчитаме на връзките на режисьора Крейг Гилеспи с компании за компютърни ефекти. Той наистина знаеше какво прави.

- Какво търсите във филмовите роли, които играете?

- За мен винаги е важно да мога да се идентифицирам с образа, който трябва да играя. Истински хубавите филмови персонажи са като проблеми, които трябва да разрешиш.

- Как се справяте със славата? Проблем, който е засегнат и в „Аз, Тоня“.

- Тоня Хардинг изживява травматично славата защото е споходена от нея на твърде крехка възраст и освен това не е разполагала с мрежа от хора, които да я подкрепят. При мен ситуацията е различна. Освен това Тоня не е имал много пари, не е живяла в имение, не е крала луксозна кола. Тя е работила като сервитьорка и в същото време е била преследвана от папараци. Аз съм благодарна на чудесните хора около мен. Те ми помагат във всичко, включително и в процеса на приемане на известността и медийния интерес към живота ми

- Стараете ли се да предизвиквате стереотипите за женствеността?

- Винаги съм искала да открия нещата, които овластяват жените. Един от начините е да спреш да съдиш хората. Когато за пръв път прочетох сценария на „Вълкът от Уолстрийт“ моята героиня ми се стори твърде двуизмерна – беше просто една златотърсачка. Изобщо не ми хареса. Но намерих начин да се идентифицирам с нея и да не прибързвам да я съдя. Нейната валута е нейната сексуалност. Това е пътят към разбиране на образа. А Холивуд не може без женската сексуалност.

- Снимате ли нов филм в момента?

- Буквално преди дни завърших снимките на един филм с компнията Lucky Chap film в Албакърки, по който работех в последните няколко месеца. Сега се монтира.

- А новия проект на Тарантино?

- Голяма фенка съм на Куентин Тарантино, но още не мога да кажа официално, че ще се снинам в новия му филм за Чарлс Менсън.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта