Марешки е подписал документ с невярно съдържание (ОБЗОР)

Направил го е като новоизбран председател на „Либерален алианс“ („Воля“), същевременно оглавявайки

и първата си партия

Според източници на „Труд“ от съда документът е скрит от прокуратурата

На 15 октомври 2012 г. Веселин Марешки като новоизбран председател на „Либерален алианс”, прекръстена сега на „Воля”, е подписал декларация, че не членува в друга партия. Същевременно той е председател и на първата си партия „Национално движение за свобода и демокрация” (НДСД), която оглавява и до момента.

Поредното незаконно действие на бизнесмена обяви Румен Петков от АБВ пред Би Ти Ви. „Към октомври 2012 г. Веселин Марешки декларира, че не членува в друга партия, а като се видят регистрите, ще разберете обратното… Ако се установи, че това не е вярно, това означава, че Марешки е подписал документ с невярно съдържание. Това пък ще постави под въпрос легитимността на „Воля”, но също и въпроса за неговия имунитет и за разследването му за подписания документ с невярно съдържание”, обясни Петков.

„Труд” получи въпросния документ, който е подписан на две места от Марешки и е нотариално заверен. Както заявяват източници на вестника от съда, декларацията е била част от фирменото дело на „Воля”, но е скрита и не е предоставена на прокуратурата.

„Не членувам в друга политическа партия и давам съгласието си да изпълнявам функциите на председател на политическа партия „Либерален алианс”, гласи част от текста на документа, под който Марешки се е подписал.

Софийската градска прокуратура внесе искова молба за прекратяване на НДСД до Софийския градски съд на 6 април 2017 г. Това стана по сигнал на ЦИК след запитване на „Труд”. Тогава говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни пред „Труд”, че продължава разследването и по втората партия.

В Сметната палата

Подал годишни отчети като председател на формациите

05-2-2-new

 

И тази година Веселин Марешки е подал годишни финансови отчети в Сметната палата като председател на две партии едновременно - „Воля” (с предишни имена „Либерален алианс” и „Днес”) и „Национално движение за свобода и демокрация”.

Това стана ясно от публикуваните вчера от одитното ведомство отчети на партиите за 2016 г.

Както и в предходните години, отчетите на двете партии на Марешки са подадени на една и съща дата - 16 януари 2017 г., и са изготвени от един и същи счетоводител.

В отчета на „Воля”, която миналата година се е казвала „Днес”, са вписани само две дарения от по 300 лв. - от Марешки и съпругата му Светлана.

В отчета на НДСД са вписани две дарения от по 400 лв. - от Марешки и неговата служителка Дилбер Вейсалова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика