Марешки не знае дали е в две партии

От „Воля“ обявиха, че той не е сред учредителите

Веселин Марешки няма представа дали е председател на две партии - това съобщи самият той в ефира на Нова тв. “Не знам, не мога да ви кажа, защото законът е такъв. Никой не може да ми каже сега дали съм, или не съм. Не може да се каже едната партия дали съществува, или не съществува. Не ни дават да участваме в избори, не я признават, а, от друга страна, казват, че съществува”, обясни Марешки.

Думите му бяха по повод на . Под “едната партия” той имаше предвид създадената от него през 2005 г. “Национално движение за свобода и демокрация” (НДСД).

Веселин Марешки не е сред учредителите на “Воля”, обявиха по-късно от партията. Оттам обясниха, че първата му партия НДСД по закон е следвало да се пререгистрира в срок до 30 юни 2006 г. Последователно Софийският градски съд и Върховният касационен съд отказали да пререгистрират НДСД, с което на практика ограничили възможността да развива дейност и да участва в политическия живот на страната. Нито прокуратурата, нито съдът предприели мерки за заличаването.

От “Воля” обясниха също, че причината Марешки да подава годишни финансови отчети за НДСД пред Сметната палата въпреки отказа за пререгистрация била, че е налице изрично законово задължение за това.

От прокуратурата са започнали проверка за законност на фирмените дела на двете партии, след като държавното обвинение беше сигнализирано за казуса от ЦИК, научи “Труд”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България