Мариано Рахой направи равносметка за 2017 година

Председателят на правителството на Испания Мариано Рахой изрази надежда, че новото каталунско правителство ще бъде способно да намери общ език с всички жители на автономната област, предадаха световните агенции.

На пресконференция в Мадрид, на която направи равносметка за последните 12 месеца, той нарече отминаващата 2017 г. "извънредно трудна", защото на Испания се е наложило да се противопостави "на дестабилизиращ процес като провъзгласяването на независимост" на Каталуния.

Премиерът нарече каталунската криза "най-ужасната атака срещу конституцията" на пиренейската страна, но изрази надежда, че след регионалните избори на 21 декември в Каталуния ще се появи правителство, способно да разбира всички каталунци, а не само половината".

Рахой обяви, че свиква първото заседание на новия регионален парламент на 17 януари 2018 г., и направи коментар по повод предстоящото избиране на председател на каталунското правителство.

"Абсурдно е да претендираш, че си председател на област, докато живееш в чужбина, а още по-абсурдно е да искаш да упражняваш функциите си от чужбина", каза Рахой, цитиран от Франс прес, седмица след като искащите независимост на Каталуния партии спечелиха пак мнозинство в регионалния парламент.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа